Nemzetközi gazdaság

A tervezettnél gyorsabban telnek a német gáztárolók

Lehet, hogy Európa legerősebb gazdasága elkerüli a gázhiányt?

A német gáztárolók már több mint 75 százalékig tele vannak az európai gázszolgáltatók szervezete, a GIE adatai szerint, több héttel az ilyen mértékű telítettséget elváró célkitűzések előtt – írja a Reuters.

Németország már 23,3 milliárd köbméternyi földgázt raktározott el, igaz, ez a 2021-es fogyasztásnak csupán kicsit több, mint az ötöde. A Gazprom egykori tárolója Rehdenben 54 százalékig telt meg eddig.

Gas storage tanks fill up faster than expected.
Fotó: Frank Hoermann / Sven Simon / AFP

Az orosz gázszállítások akadozása miatt kidolgozott háromlépcsős vészhelyzeti terv második fázisában járó országban főként a teljes fogyasztás mintegy negyedét ipari felhasználók lehetnek veszélyben. A fő szállítási útvonalként szolgáló Északi Áramlaton a Gazprom már június óta csökkenti a vezetéken érkező gáz mennyiségét, így az kapacitása 20 százalékán üzemel.

A német tervek szerint szeptember 1-jén kellett volna csak elérni a tárolók 75 százalékos telítettségét, ám a következő, október 1-jére 85 százalékot, november 1-jére pedig 95 százalékot igénylő célok elérése már nehezebb lehet. A tervek között a tárolók feltöltése mellett kulcsszerepet kap az LNG-szállítások növelése is, valamint hétfőn a német gázpiacot felügyelő THE nyilvánosságra hozza annak az illetéknek a mértékét, amely az Unipert és a többi gázimportőrt kívánja kisegíteni.

A GIE adatai szerint az uniós készletek közel 74 százalékon állnak, míg a magyar tárolók kapacitásaik majdnem 57 százalékáig teltek meg idáig.

 

energiaválság gáztároló töltöttsége orosz gáz gáz
Kapcsolódó cikkek