A kivitelezés költségei, az építőanyagok és munkadíjak összességében 15-20 százalékkal emelkedtek az elmúlt egy évben, miközben a kereslet több mint 25 százalékkal szerényebb az év eleji csúcsidőszakhoz képest – tájékoztatta a VG-t Wiesinger Raimund, a Magyar Építőanyag Kereskedelmi Egyesület (ÉKE) elnöke, a Lambda Systeme Kft. ügyvezető igazgatója. Hozzátette: mindezek ellenére egyelőre a tavalyi szintek körül, sőt, kissé afölött van a kereskedő cégek havi árbevétele, de a szokásos nyár végi csendesedést követően elmaradt a szeptemberben szokásos szezonális megugrás, ami mindenképp aggasztó előjel a továbbiakra nézve. A tavaszi forgalmat az előre hozott vásárlások pörgették, ami a későbbiekben időarányos elmaradásokat hozott.

Professional,Worker,Using,Pan,Knife,For,Building,Brick,Walls,With, Professional worker using pan knife for building brick walls with cement and mortar,Professional worker using pan knife for building brick walls with cement and mortar
Fotó: Shutterstock

A kereslet visszaesésének, a bizonytalanságnak több oka van:

a vevői oldalt rendkívüli módon szorítja az otthonfelújítási program határideje, már mindenki csak azt nézi, hogy be tudják-e fejezni december 31-ig a munkálatokat, új projektekbe egyre kevesebben mernek belevágni.

Noha sokan számítanak a felújítási program meghosszabbítására, az energiahatékonyságot elősegítő korszerűsítések támogatására, egyelőre nem jelentettek be új határidőt. Az érdeklődés pedig jelentős minden energiahatékonysági beruházás iránt, azonban a kapkodás átgondolatlan beruházásokhoz vezet, ekkor szakértőt sem mindig vonnak bele – figyelmeztetett a szakmai egyesület elnöke.

Az egyértelmű fékezés jelei látszódnak

A kivitelezői díjak közelítik a nyugat-európai szinteket és a felújításoknál bevett dolog, hogy „anyag arányban” dolgoznak, amely drágítja a felújításokat – mutatott rá Wiesinger Raimund.

A magas kamatszintek miatt a lakosság tart a hitelfelvételtől, emiatt jellemzően csak a megtakarított készpénzállomány és a korábbi LTP-megtakarítások jönnek szóba az önrész mellé.

A hatósági engedélyeztetések elhúzódása is a problémák forrása, és a beépítéshez szükséges szakemberek hiánya is súlyos gond, sokszor vezet a beruházások halasztásához.

Kapóra jöhetnek a megszorítások az építőipari szakképzés reformjához

Kockázatossá vált az építőipari munkaerő-utánpótlás mind mennyiségi, mind minőségi téren. Miközben évente legalább 20 ezer új szakmunkás és mérnök kellene a nyugdíjba vonulók pótlására, aminek negyede sem kerül ki és azok is alacsony tudásszinttel csak a szakképző rendszerből, aminek racionalizálására és fejlesztésére épp a jelenlegi nehéz gazdasági helyzet lehet jó apropó.

Egyértelmű fékeződés jelei látszódnak nyártól a nagyobb újlakás-projekteknél, több beruházást halasztanak a piaci bizonytalanságok miatt. Wiesinger Raimund rámutatott, hogy a professzionális újlakás-piacon változatlanok az áremelési törekvések, az 5 százalékos újlakás-áfa visszaállítása óta eltelt 1,5 év alatt

1,2 millió forint fölé nőtt a négyzetméterár, miközben ennek mintegy fele az egy lakás négyzetméterre vetített anyag- és munkadíjköltsége.

A háború végével csökkennének az árak

Összességében bizonytalanság, kiszámíthatatlanság, nehezedő üzleti környezet, amivel szembesülnek az építőanyag-gyártók és kereskedők. Az emberek kockázatvállalási hajlandósága visszaesett, ami a háborús időszaknak, az emelkedő rezsiszámlákból adódó félelemnek a hatása, és egyre inkább felmerül a foglalkoztatási környezet megingásától való aggodalom.

Az építkezés elhalasztása mellett sokan azért döntenek, mert az építőanyagok áresésére várnak. Tény – szögezte le az ÉKE elnöke –, hogy

a betonacél, a tégla, és a cserép ára a gyártás csökkenő energiaköltségei révén érzésre akár 15-20 százalékot is eshetne, ha véget érne a háború.

Egyelőre azonban erre kevés az esély, minden építőanyag-gyártó jelentős költségnyomás és csökkenő eredményesség mellett dolgozik, nagyon megnőtt fuvar- és energiaköltség, és megdrágult az alapanyag.

Az energiaintenzív égetett kerámiatermékek körében a teljes költségszint akár kétszeresére is növekedhetett az egy évvel ezelőttihez képest, függően attól, hogy volt-e (van-e még) meglévő hosszú távú gáz és villamos áram vásárlási szerződés.

Home Insulation 3, szigetelés
Fotó: Getty Images

Eladhatatlanok lehetnek a termékek

A tégla is kétszámjegyű, nagyon változó mértékű áremelkedésen van túl az idén, az új energiavásárlási szerződések alapján számos termék előállítási költsége tovább nőhet.

Olyannyira, hogy egyes építőanyagok és építési termékek gyártásánál elérhetik azt a szintet, amikor már eladhatatlan a termék.

A betontermékeknél idén körüli emelések voltak, a polisztirol ára a korábbi 50-60 százalékos drágulás után először indult lefelé 10-15 százalékkal és a betonacél ára is csökkent.

A betonacél árának mérséklődése miatt a korábbi, magas világpiaci áron nagy készleteket felhalmozó kereskedések most veszteséggel értékesítenek. Érezhető, hogy a finiselő állami nagyberuházások után nem indulnak újabbak, ezért nagyon fontos, hogy minél több új ipari nagyberuházés lépjen a megvalósítási szakaszba a következő egy évben – szögezte le az az ÉKE elnöke.

Modulház és konténerház az új sláger az építési piacon

Drasztikusan csökken a hitelből családi házat építtetők száma, a két számjegyű kamatok miatt ugyanis sokak számára megfizethetetlenné vált a bankkölcsön – tájékoztatta a VG-t a készházépítő szakmai tagozat elnöke. A piac így kettős hatás alatt áll, mert az energiatakarékos és gyorsan kivitelezhető épületek iránt már a rezsiszabályok módosítása előtt megugrott a kereslet. Egyre népszerűbbek a legolcsóbb modulházak és konténerházak is.