Diktatórikus viselkedése miatt kerülhet még nagyobb bajba V. Naszályi Márta

Nem elég, hogy elveszítette többségét az I. kerületi képviselő-testületben, V. Naszályi Márta láthatóan nem is kíván tenni ez ellen. A nyári szünet utáni első testületi ülés előtt egy nappal az általa vezetett hivatal a Fidesz, a KDNP, és két független képviselő összes előterjesztését válogatás nélkül blokkolta. Ezután a lépése után két képviselő kivételével az egész testület elhagyta a termet, így elképzelhető, hogy meglévő támogatóiból is veszíthet a baloldali polgármester. A helyi Fidesz szerint a polgármester a jegyzőt felhasználva ellehetetlenítette a képviselő-testület munkáját.

2022. 10. 02. 6:53
null
20211206 budapest varoshaza vizsgalobizottsagi ules havran zoltan magyar nemzet Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Eredménytelenül zárult ma a Budavári Önkormányzat testületi ülése, miután V. Naszályi Márta polgármester harmadmagával maradt az ülésteremben, mivel a képviselők, jobb- és baloldaliak közösen elhagyták a termet – írta közösségi oldalán csütörtökön Böröcz László, az I. kerületi Fidesz vezetője. 

Fazekas Csilla, a Fidesz–KDNP új budavári önkormányzati képviselője, és Böröcz László, az I. kerületi Fidesz vezetője. Fotó: Böröcz László Facebook-oldala.

Ez lett volna az első testületi ülés azóta, hogy az országos politikai visszhangot kapó időközi önkormányzati képviselői választáson a Fidesz–KDNP jelöltje, Fazekas Csilla visszaszerezte a baloldaltól a Várnegyed 5. számú egyéni önkormányzati választókerületét. Emlékezetes, 2019-ben a momentumos Gelencsér Ferenc nyert itt, aki az ekkor hivatalba lépő baloldali kerületvezetésben alpolgármester is lett, április 3-a után azonban átült a parlamentbe, miután a közös baloldali listáról mandátumot szerzett. 

Elvesztette támogatottságát a polgármester 

Így megüresedett önkormányzati képviselői helyére időközi választást kellett kiírni. A választásnak az adott nagy tétet, hogy V. Naszályi Márta addigra konfrontálódott két volt jobbikos képviselővel (ők jelenleg függetlenként politizálnak) is, akik egyes esetekben nem támogatták a polgármester „szélsőbaloldali” ötleteit. Végül maga a baloldali polgármester is azt jelölte meg az időközi választás tétjéül, hogy megmaradjon a baloldali többség a testületben, de a választást, amelyen Gelencsér egykori titkárnőjét, Korsós Borbálát indították, elbukták.

A polgármester egyébként korábban gesztust tett a Gelencsér távozásával kétfősre zsugorodott momentumos „képviselőcsoportnak” is, ugyanis Korsóst még nyár előtt kinevezte alpolgármesterének. 

A fideszes önkormányzati képviselők egyik e heti javaslata most éppen az lett volna, hogy Korsós Borbálát leváltsák alpolgármesteri posztjáról. 

A momentumos politikusjelölt meg sem jelent a csütörtöki ülésen. 

Minden előterjesztést blokkoltak 

A tanácskozás végül meglehetősen rövidre sikeredett, ugyanis a fideszes, a KDNP-s és a független képviselők minden előterjesztése ellen törvényességi kifogást emelt a kerület jegyzője. 

Böröcz László lapunknak úgy nyilatkozott a témában: 

V. Naszályi Márta a jegyzőt fölhasználva ellehetetlenítette a képviselő-testület munkáját.

Elmondása szerint ezt a többi baloldali képviselő is érzékelte, ez lehet az oka annak, hogy közülük is többen távoztak az ülésről (voltak, akik el sem jöttek). 

A javaslataikkal kapcsolatban elmondta, hogy a Fidesz egyik helyi képviselője, Gulyás Gergely Kristóf 

törvényességi kifogással élt az illetékes kormányhivatalnál.

– Ha ezen a fórumon nekünk adnak igazat, kötelező lesz tárgyalni a javaslatokat – jelezte Böröcz László. 

V. Naszályi Márta egyébként megpróbálja a Fideszre fogni az ülés sikertelenségét, közösségi oldalán arról posztolt, hogy a kivonulás időhúzás volt a kormánypárti képviselők részéről. 

Azt nem említette, hogy az LMP és a DK helyi politikusai is elhagyták a termet, miután szembesültek a kialakult helyzettel. Az MSZP-s és az egyik momentumos képviselő pedig el sem jött az ülésre.

Az utolsó nyári szünet előtti testületi ülésen egyébként épp a polgármester volt az, aki visszavonta egy vitás előterjesztését, amely az Átrium magánszínház támogatásáról szólt volna. Ezen az ülésen a patthelyzet ellenére is át tudott menni egy olyan javaslat, amivel jelentősen korlátozták a polgármester jogköreit. Amikor kiderült, hogy a következő testületi ülést csak szeptember legvégére írja majd ki a hivatal, nem volt nehéz kikövetkeztetni, hogy a polgármester abban bízhat, hogy a szeptember 11-i időközi választáson az ő jelöltje győz, ezzel pedig újra többsége lehet a testületben, és elkerülheti a számára kellemetlen helyzeteket a jövőben. 

Az e heti előterjesztések megfúrását V. Naszályi elintézte annyival, hogy ő nem utasíthatja a jegyzőt, és nem is tett ilyet. 

Még több támogatót veszíthet V. Naszályi 

Böröcz László lapunk kérdésére jelezte, hogy többször egyeztetett a polgármesterrel, ők és a baloldali pártok képviselői is megegyezésre törekedtek, de a polgármesterrel nem lehetett szót érteni. 

A fideszes politikus szerint az új jobboldali testületi többség ki akarja alakítani az önkormányzati munka peremfeltételeit, de 

a polgármester asszony nem képes feldolgozni, hogy elveszítette a támogatottságát, és immáron a megmaradt képviselőivel sem találja a hangot.

– Szinte biztos, hogy nem voltak alaptalanok azok az ellenzéktől érkező pletykák, hogy 

V. Naszályi Mártával az együttműködés még házon belül is folyamatos feszültséggel terhelt, hektikus az önkényes és diktatórikus viselkedése miatt – fogalmazott. 

– A testületi munka keretein változtató módosítók mellett olyan, a kerületi lakosok életét döntően befolyásoló ötleteket sem engedett napirendre tűzni a polgármester és a jegyző, mint például 

 

a rendszeres fűtéstámogatás, a naphegyi játszótér, vagy a kilakoltatás rémével szembenéző 88 éves Éva néni ügye

 

– sorolta Böröcz László. Hozzátette: a fűtéstámogatással kapcsolatos jogi kifogásait 22 perccel az ülés kezdete előtt küldte meg a hivatal.

Borítókép: V. Naszályi Márta polgármester (Fotó: Havran Zoltán)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.