Együtt kell velem dolgozni, ezzel a felütéssel kezdte a beszédét Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a MABISZ konferenciáján. A tárcavezető szerint a biztosítási szektornak is a jövőben többet kell dolgoznia, hozzátéve, hogy a munkát mindenkinek el kell végeznie.

Kedvezőtlen külső gazdasági környezettel kell szembe néznünk

– tette világossá, szerinte idén 4,5–5 százalék közötti növekedés várható, ami jövőre 1 százalékra mérséklődhet, ezzel Magyarország elkerülheti a recessziót, „nincs benne a feladatkörömben, de ezt vállalom” – mondta. Hozzátette, hogy ebben a környezetben több sokkhatás egyszerre éri a gazdaságot, ugyanakkor minden az energiaárak körül mozog, amiben Európa el fogja veszíteni a versenyképességét, bár megjegyezte, hogy szerinte ez már korábban megtörtént, ami leginkább a digitalizációban köszön vissza Ázsiához és Amerikához képest. Volt olyan időszak, amikor tízszer többe került a gáz ára Európában, mint Amerikában, ahol viszont meg se mozdult, ma „csak” hatszoros különbség van. Az áram ára tekintetében pedig Amerika „meg se nyikkant”, de az olajár esetében is nagy különbségek vannak. Az eurózóna recesszióba csúszik a miniszter szerint, hozzátéve, hogy félő, hogy az európai autóipar is teljesen leszakad.

Emiatt a miniszter szerint a magas tartósan velünk marad, 1-2 évig biztosan. Az európai versenyképesség hanyatlása miatt szerinte Magyarország is nehéz évek, sőt nehéz évtized elé néz.

Budapest, 2022. szeptember 17.Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda épületében 2022. szeptember 17-én.
Fotó: Illyés Tibor / MTI

A megtakarítások szerinte az év elején nagyon jól alakultak, jelentős átrendezős is látható ezen a téren, de ebből nem profitált a biztosítási szektor, 10 év alatt harmadával csökkent a biztosítási tartalékok aránya. A magyar biztosítási szektor ezzel együtt stabil, de nem használja ki a lehetőségeit, „megfagyott a szektor” – fogalmazott, szerinte ebből a helyzetből ki kell mozdítani. Úgy látja, a piaci koncentráció mértéke tovább növelhető. 

A magyar tulajdon emelkedik, nagyon jó

– utalt a miniszter az Aegon megvásárlására, amivel jelentősen nő idén a magyar tulajdoni hányad. Szerinte gazdaságstratégiai cél a szektor szerepének erősítése. Kiemelte, hogy a lakásbiztosítási díjpenetráció jelentősen nőhet verseny esetén, „itt lesznek szabályozói változások” –jegyezte meg.  

Az agrárbiztosítás területe se működik jól szerinte, egyeztetnek a minisztériummal és a kamarával, az állam itt fizikailag be fog lépni a piacra, nem tartósan jelenik, meg de a konszolidációt elő fogja segíteni 

– mondta Nagy Márton.