Átrendeződik a Breitling tulajdonosi szerkezete, többségbe kerülnek a svájciak az amerikaiak rovására. A svájci Partners Group Holding AG 23 százalékról 50 százalék fölé emelné részesedését egy olyan ügylet keretében, amely 4,2 milliárd svájci frankra értékeli a legendás óragyártó vállalatot. 

Breitling Boutique San Diego Celebrates The New Breitling Superocean Collection Of Watches
A Breitling piaci értéke elérheti a 4,2 milliárd svájci frankot.
Fotó: Phillip Faraone / Getty Images

Ennek az a feltétele, hogy a CVC Capital Partners magántőketársaság olyan ajánlatot kapjon tőle, amelyre készségesen rábólint, és 20 százalékra szállítja le 50 százalékról a tulajdonészét. A Bloomberg információi szerint ez az ajánlat már be is érkezett. A hírügynökség emlékeztet, hogy a CVC 2017-es színre lépésével új fejezet kezdődött a Navitimer kronográfjairól világhírű Breitlingnél. 

A George Kern vezérigazgató kinevezésével végrehajtott stratégiaváltásnak köszönhetően az akkor 

700 millió frankot érő Breitling 2021-re 3 milliárdot érő vállalattá fejlődött,

amikor is a svájci Partners Group kisebbségi részesdést vásárolt benne. Azóta még erre is rátettek 1,2 milliárd frankot. S ha ez így megy tovább, akkor a korábbi, de hivatalosan meg nem erősített tervek szerint a Breitling 2027-re várt bemutatkozása a zürichi tőzsdén bombasikerrel kecsegtet. Addig azonban még rengeteg idő van hátra.

A Leon Breitling nevét viselő, 1884-ben alapított óramárka tavalyi forgalmát 700 millió frankra becsülte a Morgan Stanley, 

az egy évvel korábbinál 40 százalékkal magasabbra. A Navitimer, Chronomat és a Superocean modellek iránti kirobbanó kereslet az idén további 25 százalékkal növelheti a svájci óragyártó bevételeit a Bloomberg elemzői várakozásai szerint.

Ebben nem csak a darabszám emelkedése, hanem a cég áremelései is szerepet játszottak. A Breitling költségei is emelkedtek eközben, miután óráikhoz több aranyat, drágakövet és nemesfémet használt fel.

A svájci luxusórák iránt a keresletbővülés a pandémia kitörése óta töretlen , az 2021-ben történelmi rekordot jelentő 22,3 milliárd frankra nőtt. Ezt az export az idén garantáltan meghaladja, köszönhetően az Amerikából és Kínából érkező extra megrendeléseknek.