Orbán Viktor: Nemcsak dollárbaloldal, de dollármédia is van

Magyarországot bele akarják kényszeríteni a háborúba, annak ellenére, hogy a magyarok tavaly áprilisban nemet mondtak a háborúpártiságra. Európa országai iszonyú veszteségeket könyvelhetnek el a háború és az elhibázott szankciók miatt. Nemcsak dollárbaloldal, de dollármédia is van. Az infláció csökkenése márciusra várható. Orbán Viktor a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában nyilatkozott.

Kreft-Horváth Márk - Máté Patrik
2023. 01. 27. 7:41
ORBÁN Viktor
Budapest, 2023. január 13. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfõ interjút ad a Jó reggelt, Magyarország! címû mûsorban a Kossuth Rádió stúdiójában 2023. január 13-án. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A németek korábban még csak sisakot küldtek, és nem akartak az élet kioltására alkalmas eszközöket küldeni. Jól látszik, hogy ha az ember az elején nem veti meg a sarkát, akkor belesodródik a konfliktusba – jelentette ki Orbán Viktor a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. Emlékeztetett, a háború kezdete és a választási kampány egybeesett, és akkor nyíltan és egyenesen kell beszélni. A kormányfő közölte, akkor a baloldal elmondta, hogy mit akar, és ha ők nyernek, most nyakig lennénk a háborúban. Orbán Viktor kijelentette: van nemzeti érdek, ez az ország és a kárpátaljai magyarok érdekéből tevődik össze, és a kormánypártok ezt képviselték a választási kampányban is.

 Mi azt mondtuk, hogy a magyar nemzeti érdek, hogy maradjunk ki a háborúból. Az emberek a békét választották a 2022-es választáson 

– mondta a kormányfő. Hozzátette, Magyarország mindent meg fog tenni a béke érdekében, és nem fog belesodródni a háborúba. 

A többieket már el is sodorta az ár 

– utalt az európai országokra, amelyek fegyvert szállítanak Ukrajnának. Orbán Viktor álláspontja szerint egy ilyen helyzetben, amikor Európa nyugati fele finanszírozza az ukránok hadviselését, illetve ellátják fegyverekkel az egyik hadviselő felet, gyakorlatilag Oroszország dönti el, hogy mikor tekinti háborús ellenségnek őket.

 

Magyarország nem sodródik bele a háborúba

– Matematikailag is ki lehetne fejezni azt a nyomást, ami rajtunk van – rögzítette a kormányfő, majd jelezte, hogy bele akarnak kényszeríteni minket a háborúba. A miniszterelnök elmondta, hogy itthon a külföldről finanszírozott baloldal áll a háború pártján. 

Nekünk Magyarország biztonsága az első 

– szögezte le Orbán Viktor. Kiemelte: az elemi emberi erkölcs is azt követeli, hogy legyen tűzszünet és béketárgyalások. – A nemzeti konzultáció mint a politikai részvétel formája: hungarikum – fogalmazott a miniszterelnök, majd emlékeztetett, hogy Nyugaton nem kérdezik meg ilyen módon az embereket. Mint mondta, a 2010-es helyzet másfajta politikát eredményezett hazánkban. – Kérdés volt, hogy milyen módszerrel lehet azt a nemzeti egységet fenntartani, amivel a válságot kezelni lehet – hangoztatta Orbán Viktor. Jelezte: a válságkezelés mellett egy új alkotmányt is meg kellett alkotni, ehhez pedig szükséges volt a nemzeti konzultáció intézménye. – Az, hogy millió fölött vettek részt emberek a konzultációkon, egy egyedülálló, demokratikus dolog – fejtette ki.

 

A német gazdaság 175 milliárd eurónyi veszteséget könyvelhet el 

Egy ország életében fontos, hogy legyenek egyetértési pontok – jelezte a miniszterelnök a konzultáció kapcsán. Szerinte az a lényeg, hogy mindenki kapjon egy esélyt, hogy hallathassa a hangját. A miniszterelnök szerint pontosan elegendő az 1,4 millió visszaküldő, hogy tudják, hogy mit gondolnak a magyarok. A szankciók nem működnek, az oroszokat nem kényszerítették térdre, de Európának nagyon nagy veszteségeket okoznak. 

A német gazdaság 175 milliárd eurónyi veszteséget könyvel majd el a saját számításaik szerint, és ez több, mint a teljes magyar GDP. 

Ennek példájára a magyar veszteségeket is kiszámolták. Ebben az évben Magyarország el fog veszíteni 3764 milliárd forintot. Ez az elmaradt növekedés, a hazai GDP 4,8 százaléka – mondta a miniszterelnök. Hozzátette, számszerűleg a szankciók majdnem akkora veszteséget az országnak, mint az összes magyar által befizetett személyi jövedelemadó. Elmondta, az unióban állandóan nem lehet vétózni, emiatt a szankciókat nem szavazzák meg, de meg sem akadályozzák őket. 

– Ha energiakérdéseket érintenek a szankciók, akkor van szükség vétóra, így tettünk az olaj esetében, így teszünk jelenleg a gáz tekintetében, és a nukleáris energia esetén is így fogunk tenni 

– jelezte a kormány álláspontját Orbán Viktor. A miniszterelnöknek segítség, hogy a konzultációt ennyien kitöltötték, mert jó tárgyalási alapot biztosít neki. A magyar álláspont világos: a magyar emberek azt akarják, hogy Brüsszelben is meghallják a hangjukat – fogalmazott a miniszterelnök. Mint mondta, Nyugat-Európában nincs tere az emberek hangjának, a nyugati világban az egyszínű, globalista, liberális média mellőzi a háborúellenes hangokat.

 

Nemcsak dollárbaloldal, de dollármédia is van

–Fontos különbség, hogy míg itthon többszólamú a média, addig Nyugaton ez nem így van. A háborúról Nyugaton a jobboldali és a baloldali lapokban ugyanazt lehet olvasni – jelezte Orbán Viktor. – A magyar reflex ezzel ellenkező – tette hozzá. 

A tanulság az, hogy nemcsak dollárbaloldal, hanem dollármédia is van 

– kommentálta az új titkosszolgálati jelentést Orbán Viktor. A miniszterelnök elmondta, hogy a baloldal rendszeresen azt az álláspontot képviseli, ami rossz Magyarország számára. Eddig nem tudták, hogy ez miért lehet, de most kiderült: ezért fizetik őket. Pénzért a megbízóik érdekeit képviselik. Orbán szerint ideje, hogy ezzel szembesüljünk, mind a jobboldaliak, mind a baloldaliak számára fontos ez. 

Remélem, hogy a vizsgálatok végén az is kiderül majd, hogy kik adták a pénzt, a technika a Soros-hálózatra utal 

– vetítette előre Orbán Viktor. A miniszterelnök szerint az ilyen beavatkozások ellen akár jogszabályi változtatásokkal is védekezni kell.

 

Az infláció közellenség, le kell törni

– Az infláció egy közellenség. Le kell törni az inflációt – húzta alá a kormányfő, majd mondta: úgy számol, hogy február–március körül csökkenni fog az infláció, decemberre pedig egy számjegyű lesz. – Olyan szankciókat nem fogunk átengedni, így nem fogjuk engedni, hogy megvalósuljon az a terv, hogy a nukleáris energiákra is kiterjesszék a szankciókat – rögzítette Orbán Viktor. Mint mondta, február 5-én lép hatályba majd az dízelembargó, ez alól Magyarország mentesült, nem érint minket. – Nem fogom hagyni, hogy a nukleáris energiát bevonják a szankciók körébe, ki van zárva – nyomatékosította zárásként Orbán Viktor.

Borítókép: Orbán Viktor (Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.