Ozempic: ezért fogynak le tömegek, kár, hogy mellékhatásai is vannak

Az Ozempic nem varázsszer, a titok abban rejlik, hogy a gyógyszer lassítja a gyomor ürülését és a központi idegrendszeren keresztül az éhségérzetet is csökkenti, emiatt a diabéteszeseknek előírt diétát is könnyebb betartania – magyarázta lapunknak Pusztai Péter. A Budai Egészségközpont endokrinológusa szerint ugyanakkor a jelentkező mellékhatások miatt odafigyelést igényel a készítmény.

2023. 03. 22. 11:57
null
FRANCE-HEALTH-TIKTOK-OZEMPIC Fotó: JOEL SAGET
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Az Ozempicben található szemaglutid hormon azontúl, hogy kifejti az inzulint termelő bétasejtekre a kedvező hatását, lassítja a gyomorürülést és a központi idegrendszeren keresztül csökkenti az étvágyunkat. Ez a cukorbetegeknek nagy segítség, hiszen a legtöbbjük elhízott, így a gyógyszernek hála az előírt diétát is könnyebb betartaniuk – fogalmazott Pusztai Péter, a Budai Egészségközpont endokrinológusa. Kiemelte: 

tehát valójában nem az Ozempictől indul be a fogyás, hanem attól, hogy a szer hatására kevesebbet eszünk.

Amíg hazánkban kizárólag a kettes típusú cukorbetegség kezelésére használatos, az USA-ban bárki hozzáférhet ehhez a gyógyszerhez, az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatósága (FDA) ugyanis elfogadta mint étvágycsökkentő szert is. – Nálunk hivatalosan nem olyan könnyű hozzájutni ehhez a készítményhez, kizárólag kettes típusú cukorbetegek számára írható fel akkor, ha előtte metformin vagy szulfonilurea hatóanyagú gyógyszert használt a beteg, illetve a hemoglobin A1C-je hét feletti értéket mutat – hívta fel a figyelmet.

Gdansk,,Poland,-,May,2022:,Obese,Fat,Man,Preparing,Semaglutide
Magas ára ellenére igen népszerű gyógyszer az Ozempic. Fotó: Myskin

A szemaglutidok veszélye, hogy a hasnyálmirigy izgalmát okozzák, amely hasnyálmirigy-gyulladást okozhat, az állatkísérletek pedig azt mutatták, hogy előfordulhat medulláris pajzsmirigydaganat is.

Pusztai Péter szerint a megfelelő óvintézkedések mellett ezek a mellékhatások elkerülhetők. – Fontos, hogy a kezelés előtt egy laboratóriumi vizsgálattal ellenőrizzük a kalcitonin értékét, és mindenképpen érdemes a pajzsmirigyet ultrahanggal megvizsgálni. A betegek tájékoztatása is elengedhetetlen, mindig hangsúlyozom, hogy bármilyen hasi fájdalom lép fel, hagyják abba a szedését, és járjanak a végére, mert bár az esetek többségében egy banális dolog áll a háttérben, jobb, ha utánajárunk – javasolta az endokrinológus, aki arról is beszélt, ez a gyógyszer még térítéssel is sokba kerül, tízezer forintnál kezdődik az ára, ezért a szakorvosoknak minden esetben meg kell kérdezniük, hogy az alkalmazandó kezelést finanszírozni tudják-e a betegek. Ennek ellenére mégis népszerű.

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő adatai szerint egy évvel ezelőtt közel 23 ezer dobozt, míg idén januárban több mint 25 ezer doboz Ozempicet vásároltak hazánkban. Ám nem csak az Ozempicben található szemaglutid hormon alkalmas a fogyásra, „idősebb testvére”, az úgynevezett liraglutid is használatos – a diabétesz mellett – az elhízás kezelésére. 

– Azok a gyógyszerek, amelyekben ez a hormon található, hazánkban is alkalmazhatók étvágycsökkentésre. Ezek az Ozempichez hasonlóan injekciós formában érhetők el, hátrányuk, hogy naponta kell beadni és szintén sokba kerülnek. Ezt is szakorvos írhatja fel, ugyanakkor nem tb-támogatott – tájékoztatott a Budai Egészségközpont szakorvosa, kiemelve, hogy ennél a gyógyszernél is figyelni kell a mellékhatásokra, alkalmazása odafigyelést igényel, a hasnyálmirigy-gyulladás mellett ugyanis egyes vizsgálatok szerint nagyobb arányban fordulhat elő papilláris pajzsmirigyrák is.

Borítókép: Ozempic (Fotó: Joel Saget)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.