A Forma–1 közleményt adott ki, miután az autós sportág volt vezérigazgatója, Bernie Ecclestone azt mondta, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök első osztályú ember, akiért akár az életét is feláldozná – írta meg a Sky News.

Csütörtök reggel az ITV Good Morning Britain című műsorának nyilatkozva Ecclestone a következőket mondta az orosz elnökről: 

Sajnos ő olyan, mint sok hozzám hasonló üzletember, aki időről időre hibát követ el. És amikor elkövetjük ezeket a hibákat, a lehető legjobban kell kijönni belőlük.

Ecclestone-t arról kérdeztek, hogy az orosz–ukrán háború kitörése óta még mindig barátjának tarja-e Putyint. A 91 éves üzletember erre úgy válaszolt, hogy:

Golyót kapnék érte.

Hozzátette, hogy az orosz elnök 

első osztályú személy, és amit tesz, arról azt hiszi, hogy az a helyes döntés, és hogy azt Oroszországért teszi.

Amikor felhívták a figyelmét arra, hogy Ukrajna orosz inváziója óta több ezer ártatlan ember meghalt, Ecclestone csak annyit válaszolt: 

Nem volt szándékos.

Amikor arról kérdezték az üzletembert, hogy szerinte Volodimir Zelenszkij ukrán elnöknek többet kellett volna-e tennie a háború elkerülése érdekében, és hogy ezt az ukrán fél intézkedéseivel el lehetett volna kerülni, nem pedig Putyin magatartásának megváltoztatásával, azt felelte: „Abszolút.”

Biztos vagyok benne, hogy Ukrajna, ha rendesen ki akart volna lépni ebből, megtehette volna

– tette hozzá. Ecclestone azt is mondta, nem beszélt a barátjával, amióta Oroszország februárban megtámadta Ukrajnát.

A Forma–1 szinte azonnal kiadott egy közleményt, amelyben azt írják, hogy a korábbi tulajdonos nyilatkozata nincs összhangban a sportág értékeivel: „Bernie Ecclestone megnyilatkozása a saját nézőpontját tükrözi, és erős kontrasztban áll a sportunk modern értékeivel” – áll a közleményben. 

 

Címlapkép: ALEXEY NIKOLSKY / AFP