Újabb támadásra szánta el magát a holland kormány a környezetkárosítónak tartott állattenyésztő gazdaságok elleni harcban – jelenti Hágából a dpa/AFX. 

Young,Girl,In,Yellow,Coat,Feeds,Red,And,White,Spotted
Fotó: Anton Havelaar

Azokra a telepekre ugyanis, amelyek az állati trágya révén a legnagyobb mértékben szennyezik nitrogénnel a talajt, vételi ajánlatot tesz az állam – közölték pénteken. 

Ha pedig ezt a gazdák nem fogadják el, jöhet a kényszerértékesítés.

Az indoklás szerint, ha az eső kimossa a talajból a felesleges nitrogént, az nitrát formájában a talajvízbe kerül. Emiatt viszont óriási összegeket kell költeni az ivóvíz megtisztítására. Ezenkívül a nitrogén a tavakba, a folyókba és a tengerbe is bekerül.

Hollandiában, amely a világ egyik legsikeresebb mezőgazdasági exportőre, a legnagyobb talaj- és vízszennyezőknek az állattartó gazdaságokat tartják. 

A legfelsőbb bíróság kötelező döntése nyomán a kormány 2030-ig a felére kívánja csökkenteni a nitrogénbevitelt.

A kabinet számításai szerint ezzel az állattartó gazdaságok nagyjából 30 százalékára kerülhet lakat.

A tervek ellen a gazdák heteken át tiltakoztak, néha erőszakosan is. Megbénították az autópályákat, tüzet gyújtottak, trágyát, szemetet és azbesztet szórtak az utakra. A szupermarketek raktárait elzárták, és politikusokat fenyegettek meg.

Mivel a nitrogénbevitel jócskán meghaladja a megengedett határértékeket az országban, más vállalkozásokat és projekteket is leállítanak. 

Egy novemberi bírósági ítéletet követően például a szennyezés csökkenéséig nem hagyható jóvá egyetlen új építési projekt sem.