Harminc éve nem látott árazásnak lehettek szemtanúi a befektetők a hét két utolsó kereskedési napján a német kötvénypiacon. A Refinitiv adatai szerint 1992 óta nem fordult elő, hogy ilyen nagy különbség alakuljon ki az egyébként már egy ideje inverz hozamgörbén belül. Ha a különböző futamidejű állampapírok lejáratig számított hozama úgy alakul, hogy a rövid lejáratoké magasabb, mint a hosszú kötvényeké, 

azt a közelgő egyik legbiztosabb előjelének tekintik az elemzők.

Merz Pharma expands location in Dessau-Roßlau
Gyorsan meg kellene találni a csodaszert, másképp elkerülhetetlen a recesszió. Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP

De nem mindegy az eltérés, igaz, talán korai kongatni a vészharangot Németországban: a pénteki adatok szerint a német GDP a harmadik negyedévben az előzetes adatokhoz képest halványan ugyan, de jobban teljesített: az előző negyedévhez mérve nem 0,3 hanem 0,4 százalék volt a  

A kötvénypiac azonban a közelmúlt történései helyett a jövőt árazza, a jelek szerint 30 éve nem látott pesszimista módon. 

A két- és a tízéves futamidejű állampapírhozamok közt ugyanis csütörtökön mínusz 27, pénteken pedig mínusz 26 bázispont volt a különbség.

A két- és tízéves német kötvényhozamok alakulása (%). 

A CNBC beszámolója szerint a befektetők arra számítanak, hogy az Európai Központi Bank rövid távon több lépésben kamatot emel, de ez a kamatszint hosszú távon nem fenntartható, a gazdasági növekedés megtorpanását elkerülendő később ismét alacsonyabb kamatok várhatók. Amikor erősödnek a kamatemelési várakozások, akkor a rövid lejáratú kötvények kevésbé vonzók, ezáltal csak alacsonyabb árfolyamon (így magasabb hozam mellett) értékesíthetők a másodpiacon.

Christoph Rieger, a Commerzbank vezető elemzője szerint az EKB jövőre le is állhat az emelésekkel, sőt, akár már kamatcsökkentést is végrehajthat. A központi bank kamatpolitikájára legérzékenyebben reagáló kétéves német hozam pénteken 2,18 százalékon zárt, míg a tízéves 1,8 százalékig is esett pénteken, később 1,96 százalékig korrigált. 

Németországban az egy éven belüli recesszió bekövetkeztét 90 százalékos valószínűségűre tartják az elemzők. 

Az utolsó negyedév növekedési ütemét illetően továbbra is nagyon valószínű, hogy folytatódott a lassulás az október–novemberi BMI-k és Ifo-felmérések szerint, amit a GfK kutatóintézet legfrissebb fogyasztói bizalmi felmérése is alátámasztott – értékeltek pénteken a Raiffeisen elemzői. 

A tényadatok szerint tehát a harmadik negyedév az árnyékában nem is mutatott olyan súlyos lassulást a német gazdaság növekedési ütemében, mint amire korábban az elemzők számítottak, az előretekintő indikátorok többsége pedig egyre inkább csupán mérsékelt és rövid életű visszaesést vetít előre, amelyet a német vállalatvezetők szinte már maguk mögött látnak, és a tőkepiacok is már inkább egy enyhe recesszió utáni időszakot vázolnak

– fűzték hozzá a bank szakértői. 

Jeff Bezos tanácsa: ne vegyünk most tévét és hűtőt, inkább tartogassuk a pénzünket, mert jön a válság

Az Amazon alapítója, Jeff Bezos mindezt úgy adta elő, hogy közben cége önti a piacra a televíziókat és a hűtőket, még óriási akciókat is adnak rájuk, hogy minél többet vegyenek az emberek.