„Soha nem volt még annyi leürülés a Molnál, mint az elmúlt napokban: a teljes hálózatunkban jelentkezett részleges termékhiány és a töltőállomásaink negyedében volt teljes leürülés” – küldte el a Világgazdaság kérdéseire Bacsa Györgynek, a Mol ügyvezető igazgatójának a nyilatkozatát a társaság. 

Fotó: Kallus György / Világgazdaság

Az igazgató közölte: a napi forgalom a benzin esetében a normális piaci szint kétszerese, a dízelnél pedig közel a másfélszerese. Az ellátási helyzet egyértelműen kritikus, a kereslet az egekbe szökött, a fogyasztók készleteznek, beindult a pánikvásárlás. A Mol mindent tőle telhetőt megtesz: a tankerautói éjjel nappal szállítanak, a munkatársai folyamatosan töltik a benzinkutakat, a szakemberei pedig a korábban meghibásodott üzem karbantartási munkáinak befejezése után azon dolgoznak, hogy a teljes Dunai Finomító fokozatosan újrainduljon

A termelésből hiányzó árut importból pótolja a Mol – novemberben minden negyedik liter gázolaj Szlovákiából jött –, de a vállalata elérte a logisztikai kapacitásának határát: ennél több árut egyszerűen fizikailag nem tud behozni.

Csak az növelése oldja meg a helyzetet 

Az üzemanyaghiányra és a logisztikai problémákra kizárólag az import korábbi mennyisége hozhatja el a megoldást Bacsa György szerint. „Nem lehet elégszer rámutatni egy fontos tényadatra: az elmúlt években a magyarországi üzemanyagpiac mintegy 30 százaléka importforrásból érkezett, és ez az ellátás szinte teljesen eltűnt. 

Még egy ideális piaci környezetben is két-három hónapra lenne szükség ahhoz, hogy visszaépítsük a hiányzó importot és a hozzá kapcsolódó logisztikát, de a jelenlegi kilátások szerint inkább csökkenő termékbehozatallal kell számolnunk.

A Mol hónapok óta igyekszik rendkívüli importtal pótolni a kiesett mennyiséget, de a saját csatornáinkon keresztül már most sem tudjuk tovább növelni a hazai készleteket. A február 5-én életbe lépő EU-s szankció pedig elvágja az eddigi legfőbb importútvonalunkat is: nem tudunk behozni Magyarországra több üzemanyagot Pozsonyból, a Mol csoport saját finomítójából. Nemcsak az áru miatt, hanem logisztikai szempontból is kritikusan szükség van az importőrökre és az összes piaci szereplő együttműködésére” – állt a válaszban.  

Csúcsra fog járni a DuFi, de a 30 százaléknyi import hiányzik 

Bacsa György jelezte továbbá, hogy kollégái hetek óta napi 24 órában dolgoznak a Dunai Finomító karbantartásán. Áldozatos munkájukkal a műszaki problémákat elhárították, de még hosszú hetekre lesz szükség ahhoz, hogy újra elérjék a teljes termelési kapacitást, és a logisztikában is utolérje magát a társaság. Csúcsra fogják járatni a Mol gépezetét, de még ezzel sem tudják pótolni azt, ami most hiányzik: a 30 százalékos importkiesést, amely jelenleg az autósok, a benzinkutasok, a kiskutak és a nagy töltőállomások helyzetét is teljesen ellehetetleníti.  

„A helyzet kritikus, a megoldás viszont kézenfekvő: lehetővé kell tenni, hogy a magyarországi üzemanyagkészletet importforrásokból építse vissza a piac” – szögezte le az igazgató. 

Válaszában nem fogalmazta meg konkrétan, hogy e „lehetővé tétel” az üzemanyagár-sapka megszüntetését vagy a kedvezményes tankolásra való jogosultság jelentős szigorítását jelentené, de a Világgazdaság korábbi cikkei alapján más megoldás aligha képzelhető el.