Közélet

Az orosz hadsereg teljesen bekerítette Bahmutot, indulhat az ostrom

Az oroszok szerint Bahmut „felszabadításának” célja, hogy megakadályozzák az ukrán csapatok bármely irányú támadásait.

Az orosz hadsereg befejezi Bahmut operatív bekerítését – közölte a RIA Novosztyi orosz állami hírügynökség.

Ukrainian servicemen launch a drone not far from the Ukrainian town of Bakhmut, Donetsk region on January 25, 2023,  amid the Russian invasion of Ukraine.
Fotó:  Anatolii Sztepanov / AFP

Az ellenség szinte minden előrenyomulási útvonalát elzártuk. Egy útvonal maradt, amelyen még többé-kevésbé tudnak mozogni, és az már nagyrészt a mi ellenőrzésünk alatt áll

– mondta Apity Alaugyinov, a csecsen Akhmat különleges erők parancsnoka és a Luhanszki Népköztársaság Népi Milícia 2. hadtestének parancsnokhelyettese. Elmondása szerint Kijev további ukrán fegyveres erőket próbál átcsoportosítani Bahmutba.

Jevgenyij Prigozsin, a Wagner csoport alapítója,  hangsúlyozta, hogy Bahmut „felszabadításának” célja, hogy megakadályozzák az ukrán csapatok bármely irányba való támadó akcióit. Igor Kimakovszkij, a Moszkva ellenőrzése alatt álló „Donyecki Népköztársaság” megbízott vezetője azt mondta, hogy Kijev kénytelen átcsoportosítani erőit Bahmut közeléből Vuhledarba.

Bahmut fontos közlekedési csomópont a donbaszi ukrán csapatösszevonás ellátása szempontjából. Vlagyimir Putyin a háború végső céljának Donbasz felszabadítását és az Oroszország biztonságát garantáló feltételek megteremtését nevezte.

 

Borítókép forrása: Anatolii Sztepanov / AFP

 

Bahmut orosz-ukrán háború Wagner-csoport
Kapcsolódó cikkek