Volt francia elnök: Putyin nem őrült, szélsőségesen racionális

2023. február 01. 06:38

Részletesen beszélt egy lapinterjúban Francois Hollande arról, mit hoz majd a jövőben a lassan egy éve tartó háború.

2023. február 01. 06:38
null

Francois Hollande volt francia elnök a Politicónak adott interjújában beszélt arról, hogy szerinte Vlagyimir Putyin jelenleg arra játszik, hogy a nyugati országok és a közvélemény belefárad az ukránok támogatásába, így majd a háborút lezáró tárgyalásokon majd egy olyan megállapodás jöhet létre, mely kedvez számukra.

Mint ismert, a 2012 és 2017 között hatalmon lévő francia politikus volt az, aki Angela Merkel volt német kancellárral együtt vezette az ún. normandiai formátumot, melynek célja az Európai Unió két legerősebb gazdaságú államának, valamint Oroszországnak és Ukrajnának a rendszeres tárgyalása. 

A találkozókat azután vezették be, hogy kilenc éve Oroszország elcsatolta a Krím-félszigetet és a Donbasz-megyében elkezdte támogatni a szeparatistákat. 

– válaszolta arra a kérdésre, hogy az orosz elnök célja-e, hogy Ukrajnán túlra is kiterjessze a konfliktust. 

A volt francia elnök szerint megvan Putyin érvrendszere, aminek keretében hajlandó erőt alkalmazna és szavai szerint csak azt a hatalmi dinamikát képes megérteni, melyet a nyugat képes vele szemben felállítani. 

Hollande azt mondta, Putyin jelenleg igyekszik megszilárdítani az elért eredményeit a háborúban, hogy stabilizálja a konfliktust. Szerinte ezt annak reményében teszi az orosz elnök, hogy majd mindenki belefárad Ukrajna támogatásába és a béketárgyalásokból Oroszország majd jól jöhet ki.

Nyitókép: Nicolas Liponne / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP

Kapcsolódó cikkek

Összesen 95 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Onurisz
2023. február 01. 14:20
No igen, a háború kezdete óta folyamatosan az a kérdés, hogy mi Putyin célja. Adott pillanatban sosem tudjuk, csak utólag próbáljuk rekonstruálni. Kezdetben alighanem az lehetett a cél, hogy a bevonulással átállítsák a hadsereget és gyorsan megbuktassák az amerikabarát kormányt. Emögött teljes hírszerzői kudarc, az ukrajnai valóság félreismerése, ideológiai önbecsapás húzódott. Ezután valószínűleg az volt a cél, hogy leválasszák a keleti tartományokat Ukrajnáról, a profi hadszervezet azonban ehhez nem bizonyult elégnek. Ősszel azt gondoltam, hogy kivárnak tavaszig, csak akkor indítják el a következő támadást és egyébként is a nyugati támogatások kifulladására játszanak. Ha így is terveztek, a helyzet bizonyára változott, amikor észlelték, hogy a NATO egyre több és egyre komolyabb fegyvereket hajlandó szállítani Ukrajnának. Valószínűleg sürgetőbb lett az annektált területek katonai birtoklása és nem cél már a lakosságot és az életfeltételeket kímélő harcmodor, amely tavaly még érzékelhető volt. Arról viszont semmit nem tudunk, hogy változna a cél, ha megrogyna az ukrán katonai ellenállás. Meddig és milyen célból szállnák meg az országot, s meddig maradnának a nem annektált területeken. Nagy kockázattal járna és rossz nemzetközi üzenet lenne, ha egész Ukrajnát annektálnák, ugyanakkor nem tudnák lezárni sem a konfliktust, ha helybenhagynák a jelenlegi soviniszta kormányt. Győzelem esetén is sokba fog kerülni az oroszoknak a türelmetlenül és meggondolatlanul elindított háború, az ideológiai önhülyítés.
gyaloggos
2023. február 01. 13:04
S AHOGYAN már többször írtam, az UKRÁN emberek jövőjével már senki nem foglalkozik, ahogyan UKRAJNÁRA sem úgy tekintenek már, mint UKRAJNÁRA, akkor sem, ha a neve még az!
gyaloggos
2023. február 01. 13:01
PUTYIN tényleg nem őrült, ZELENSZKIJ viszont már NEM komplett! PUTYINNAK már nincs választása, csak az, amit tesz! ELHIBÁZOTT lépés volt ennek a HÁBORÚNAK a megindítása, DE EZ egy másik kérdés!
kishal
2023. február 01. 11:13
Érdekes, ő nem retteg attól, amitől Puzsér, hogy Putyin lerohanja Európát.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik