Nemzetközi gazdaság

Moldova külügyminisztériuma visszautasította Lavrov vádjait – nem egyesülnek Romániával

Az orosz külügyminiszter szerint a nyugat az új Ukrajnát látja Moldovában. Kisinyov elhatárolódik Lavrovtól.

A moldovai külügyminisztérium csütörtökön visszautasította Szergej Lavrov orosz külügyminiszter kijelentését, miszerint lehetséges, hogy a Nyugat egy „új Ukrajna” szerepét szánja Moldovának.

Lavrov
Moldova külügyminisztériuma visszautasította Szergej Lavrov vádjait.
Fotó: Getty Images

Lavrov a Rosszija 24 orosz állami hírcsatornának és a RIA Novosztyi hírügynökségnek adott interjújában beszélt erről.

Kategorikusan elutasítjuk az orosz diplomácia vezetőjének kijelentéseit, amelyek nem felelnek meg a valóságnak, és részei az orosz diplomácia már ismert fenyegető retorikájának. (…) Emlékeztetni szeretnénk az orosz felet, hogy a Moldovai Köztársaság az európai uniós csatlakozás útját választotta. Országunk állampolgárai támogatják ezt a tervet

– idézte Daniel Vode külügyi szóvivőt a minisztérium sajtóosztálya.

Lavrov az interjúban utalt arra, hogy Maia Sandu moldovai elnök a hadsereg erősítésére és NATO-csatlakozásra szólított fel. Szavai szerint a román állampolgársággal rendelkező elnök Romániával való egyesülésre és más, a moldovai állampolgárok számára népszerűtlen lépések meghozatalára is kész. Lavrov azt is mondta, hogy Chisinau elutasítja a tárgyalásokat a (szakadár) Dnyeszter menti Köztársaság ügyében.

Bíznak az oroszokban a moldovaiak, partnerként tekintenek Moszkvára

A gázszállítások terén éleződik a konfliktus a két ország között. Az év végén véletlenül becsapódott egy rakéta az országban. A moldovaiak bizalma mégsem rendült meg Moszkvában.

 

 

Maia Sandu Szergej Lavrov Oroszország Moldova
Kapcsolódó cikkek