Nemzetközi gazdaság

Már az ellentámadásra félretett eszközöket is be kell vetniük Bahmutnál az ukránoknak

Egyre véresebbek a harcok a kelet-ukrajnai városért. Bahmut védelme érdekében már a tartalékokat is fel kell használnia Kijevnek.

A készülő ellentámadásra szánt nyugati haditechnika-tartalékokat vetnek be a Bahmutért folyó harcokban az ukrán fegyveres erők – jelentette ki Igor Kimakovszkij, az Ukrajnától elcsatolt donyecki régió vezetőjének tanácsadója szerdán a Rosszija 24 hírtelevíziónak.

Ukrainian servicemen on the frontline in Bakhmut Bahmut
Már az ellentámadásra félretett eszközöket is be kell vetniük Bahmutnál az ukránoknak.
Fotó: Anadolu Agency

Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a szerdai hadijelentést ismertetve az ukrán fegyveres erőknek az elmúlt nap során elszenvedett veszteségét mintegy 535 főben nevezte meg. A tábornok szerint közülük mintegy 310 katona a Donyeck körzetében vívott harcokban esett el.

Konasenkov a megsemmisített ukrán haditechnikai eszközök és katonai objektumok között sorolt fel egyebek között egy amerikai gyártmányú M777-es tarackot, három harckocsit, egy lőszerraktárt, egy kommunikációs központot és négy alegységi vezetési pontot.

Egy moszkvai bíróság szerdán elrendelte Szergej Volkov, az orosz nemzeti gárda tengeri csoportfőnöksége osztályvezetőjének letartóztatását, amiért a gyártó figyelmeztetése ellenére hibás drónokat szerzett be a Krími híd védelmére. A 394,4 millió rubel (csaknem 1,8 milliárd forint) értékű beszerzés keretében megvásárolt Orjol-BPLA típusú rendszerek képtelennek bizonyultak a kis méretű pilóta nélküli eszközök felismerésére.

Az ukrán hadsereg nagy része megsemmisült Bahmutnál a Wagner-vezér szerint

Egyelőre egyik fél sem hajlandó lemondani Bahmutról. Jevgenyij Prigozsin szerint ha a Wagner-csoport elpusztul, magával viszi a sírba az ukrán hadsereget.

 

Bahmut Ukrajna Oroszország
Kapcsolódó cikkek