Közélet

Magyarországra szállítottak 11 kárpátaljai hadifoglyot, Semjén Zsolt szerint ez az Orosz Ortodox Egyház gesztusa hazánk irányába

Az egyházügyekért is felelős miniszterelnök-helyettes koordinálta a foglyok ideszállítását.

Az Orosz Ortodox Egyház közvetítésével és az egyházat vezető Kirill pátriárka áldásával az orosz–ukrán háborúban részt vett 11 kárpátaljai hadifoglyot szállítottak Magyaroroszágra, az egyházak közötti együttműködés keretében – derült ki az orosz egyház közleményéből, valamint sajtóhírekből.

Fotó: AFP

Az ügyet az RBC Ukrajna szerint Kijevvel nem egyeztették, noha az érintettek ukrán állampolgárok. Az esetről az ATV megkérdezte Semjén Zsolt egyházügyekért is felelős miniszterelnök-helyettest, aki 

emberi és hazafias kötelességének nevezte a hadifoglyok Magyarországra szállításának koordinálását.

Semjén az érintettek és az ügy érdekeire hivatkozva nem árult el további részleteket, csupán annyit mondott, hogy ez az Orosz Ortodox Egyház gesztusa Magyarország iránt.

A kormány nem támogatja Kirill pátriárka szankcionálását

A Külgazdasági és Külügyminisztérium a VG érdeklődésére közölte, Magyarországon a vallásszabadság elvi kérdés, így ellenzi azt a megközelítést, hogy egymás vallási vezetőit szankciós listákra helyezzék.

Az ATV is úgy tudja, hogy kárpátaljai magyarokról van szó, és a történet jól illeszkedik Ferenc pápa fogolyszabadítási missziójához. Az ügy egyházi keretek között zajlott, amelyben részt vett a Magyar Máltai Szeretetszolgálat is. A szervezet a szerepéről megjelent hírekre reagálva a következőt írta:

„A Magyar Máltai Szeretetszolgálat arra kapott felkérést, hogy emberek életének megmentésében vegyen részt. A szervezet, mint az elmúlt három évtizedben is minden alkalommal, amikor lehetősége nyílt rá, eleget tett küldetéséből adódó feladatainak. A ránk bízott emberek védelme érdekében jelenleg nem áll módunkban több információt közzétenni.”

 

Kirill kárpátaljai hadifogoly Semjén Zsolt
Kapcsolódó cikkek