Kihirdették az alaptörvény tizedik módosítását, életbe lépett a háborús veszélyhelyzet

Éjféltől érvényben van a miniszterelnök által tegnap bejelentett különleges jogrend, ma újabb intézkedések bejelentése várható.

Forrás: Magyar Közlöny2022. 05. 25. 7:31
Forrás: Facebook/Orbán Viktor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Még tegnap este megjelent a Magyar Közlöny 84. és 85. száma is. Előbbi az alaptörvény tizedik módosítását tartalmazza, ennek értelmében, ha a szomszédos országban fegyveres konfliktus vagy háborús helyzet van, a kormány kihirdetheti a veszélyhelyzetet. 

 

A következő sorszámú közlönyben pedig az Orbán Viktor által tegnap már bejelentett háborús veszélyhelyzet kihirdetése olvasható, ami a mai naptól kezdve lép életbe.

A kormány az  Ukrajna területén fennálló fegyveres konfliktusra, illetve humanitárius katasztrófára tekintettel, valamint ezek magyarországi következményeinek az  elhárítása érdekében Magyarország egész területére veszélyhelyzetet hirdet ki

– olvasható a rendeletszövegben.

A veszélyhelyzet magyarországi következményeinek elhárításáért felelős kormánytag maga a miniszterelnök, a veszélyhelyzettel kapcsolatos rendkívüli intézkedésekről pedig külön kormányrendeletek rendelkeznek.

Az is szerepel a rendeletben, hogy a kormány a veszélyhelyzet fennállásának, valamint a veszélyhelyzettel kapcsolatos rendkívüli intézkedések fenntartásának szükségességét folyamatosan felülvizsgálja. 

Emellett a kabinet 

az állampolgárok együttműködését kéri a veszélyhelyzettel kapcsolatos rendkívüli intézkedések végrehajtásában. 

– A veszélyhelyzet ideje alatt a  katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdésétől eltérően a települési önkormányzat képviselő-testülete, a fővárosi, megyei közgyűlés, illetve ezek bizottsága feladat- és hatáskörét maga gyakorolja – szerepel a kormányrendelet negyedik paragrafusában. Ez alapján nem hárulnak kizárólag a polgármesterekre a védekezés feladatai. 

Tegnapi bejelentésében Orbán Viktor azt is előrevetítette, hogy már a mai napon tájékoztatja a közvéleményt a kormány első döntéseiről a veszélyhelyzettel kapcsolatban. 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.