Az Egyesült Arab Emírségek (EAE) a megújulóenergia-termelés finanszírozásának szép lassan az egyik vezetőjévé válik, miután az olajhatalom igyekszik megtartani vezető szerepét a fosszilis tüzelőanyagok korát követően is – írja a The Wall Street Journal.

Az arab ország a tavaly novemberi glasgow-i klímacsúcs óta 400 millió dollárt ígért arra, 

hogy fejlődő országokat segítsen a tiszta energiára történő átállásban, valamint 2035-ig mintegy 100 millió afrikai lakos zöldáramelérését segíteni kívánja.

TO GO WITH AFP STORY BY WISSAM KEYROUZAn employee walks at a solar plant on October 7, 2015 in Masdar City outside the rich Emirate of Abu Dhabi. Masdar City -- which hosts the International Renewable Energy Association Agency (IRENA) and the Masdar Institute for Science and Technology -- is at the forefront of the UAE's efforts to focus on renewables. AFP PHOTO / KARIM SAHIB (Photo by KARIM SAHIB / AFP)
Fotó: KARIM SAHIB / AFP

Az öböl menti állam az Egyesült Államokkal közösen 4 milliárd dollárt kíván összekalapozni, hogy azt olyan, 

a mezőgazdaságot és az élelmiszer-termelést átalakító technológiákba fektesse, melyek mérséklik a klímaváltozás hatásait.

Az EAE tisztviselői nem csupán az ország olajfüggő gazdaságának diverzifikálását, de a diplomáciai lehetőségek bővülését is várják a lépéstől. Az ország nemzeti vagyonkezelője, a Mubadala Investment Co. már így is több mint 20 milliárd dollárt költött megújulóprojektekre, mióta 2006 óta megkezdte a invesztícióit a szektorban. Bár ez magasabb a legtöbb ország vagyonkezelője vagy a nyugdíjalapok által befektetett összegnél, kevesebb annál, mint amit az ország olajipari befektetésekre költött ezen idő alatt.

Az évtized végéig az olajhatalom világszerte mintegy 100 gigawattnyi termelésére képes infrastruktúrát szeretne létrehozni otthon és külföldön, ami jelenlegi termelésének és vállalásainak a négyszerese. A cél elérése érdekében a kormány a nemzeti olajtársaságot, valamint az áramszolgáltatót is tulajdonossá teszi a Mubadala megújuló energiával foglalkozó részében, a Masdarban.

TO GO WITH STORY BY ALI KHALILAn Emarati man stands on a balcony overlooking the Shams 1, Concentrated Solar power (CSP) plant, in al-Gharibiyah district on the outskirts of Abu Dhabi, on March 17, 2013 during the inauguration of the facility. Oil-rich Abu Dhabi officially opened the world's largest Concentrated Solar Power (CSP) plant, which cost $600 million to build and will provide electricity to 20,000 homes. AFP PHOTO/MARWAN NAAMANI (Photo by MARWAN NAAMANI / AFP)
Fotó: MARWAN NAAMANI / AFP

Szultan al-Dzsaber, az ország klímakövete és ipari, valamint fejlett-technológia-ügyi minisztere szerint a váltás csak azokkal a szénhidrogén-termelőkkel közösen lehetséges, melyek segítik menedzselni az átállást a tiszta energiákra. Ezért az olajra és a gázra mint a jövőbe mutató hídra érdemes szerinte tekinteni.

Mindezzel az amerikai klímakövet, John Kerry is egyetért, aki szerint a emírségekhez hasonló olajtermelő országok lépései fontos üzenetet is közvetítenek társaik számára. 

Az arab ország lépései akkor jönnek, amikor Abu-Dzabi és az Egyesült Államok szembekerült egymással az Ukrajnával szembeni orosz invázió kapcsán.

Noha az EAE arra ösztönzi OPEC-béli társait, hogy növeljék olajtermelésüket, az oroszokkal szembeni szankciókat nem hajtja végre, sőt örül az országba érkező orosz tőkének is.

A tiszta energiára szánt pénzek mellett azonban nincs hiány az olaj- és gázipari befektetésekből sem, melyekre 2016–21 között az ország 9,5 milliárd dollárt költött. A Mubadala így a Qatar Investment Authority mögött a második legnagyobb állami tulajdonú befektető a szektorban.

Noha az arab ország esetében a zöldbefektetések értéke mind a hat évben alulmúlta az olajipari, „fekete” befektetések értékét, globálisan tavaly már fordított volt a helyzet, így az állami és nyugdíjalapok már háromszor több pénzt költöttek zöldbefektetésekre.

Mindazonáltal a Masdar befektetései diplomáciai szempontból is jól jöhetnek, és számos országot segíthetnek a klímacélok elérésében, különösen, hogy a nagy nyugati cégek is zöldfülűnek számítanak a nagy léptékű megújulóprojektek kivitelezésében.

Az állami alap a hónap során Azerbajdzsánnal egy 4000 megawattos szélerőmű-, napenergia- és zöldhidrogén-kapacitásról szóló megállapodást írt alá, 

mely további 6000 megawattnyi kapacitás hozzáadását is lehetővé teszi. Májusban Dzsaber Indiában tett ígéretet arra, hogy segíti a hindu országot abban, hogy elérje a 2030-as, 450 gigawattnyi kapacitást előirányzó céljának elérésében. Áprilisban a Masdar Kirgizisztánban történő projektek lehetőségéről beszélt, követve az elmúlt években kötött iraki, marokkói, örmény és kazah megállapodásokat. Indonéziában pedig egy vegyesvállalat részeként vesznek részt egy 145 megawattos úszó naperőmű projektjének kivitelezésében.

Tavaly novemberben az EAE az Egyesült Államok segítségével Jordánia és Izrael között megszülető megállapodás mellett bábáskodott, 

melynek értelmében a Jordániában a Masdar részvételével kialakított naperőmű által termelt áramért cserébe Izrael megvizsgálja, hogy képes-e a tengervíz sótalanítása után vízzel ellátni Jordániát. Tekintve, hogy Izrael és az emírségek csupán 2020-ban normalizálták a kapcsolatokat, ez nagy előrelépés.

Noha a megújuló energia terén Abu-Dzabi is ütközött akadályokba – különösen a nagy pénzügyi válság után – mára már a Nemzetközi Megújuló Energiaügynökség állandó székhelye is az országban található, ami az egyik legnagyobb egy helyszínre telepített napenergia-erőműnek is otthont ad.