Lesújtó orosz különvélemény a haderőről

Ritka és szokatlan bepillantást engedett az orosz haderő állapotába egy jelenleg is aktív orosz katonai szakértő – márpedig véleménye meglehetősen lesújtó. Kérdés persze, hogy az erősen ellenőrzött orosz médiatérben egyáltalán hogyan árulhatott el ilyen kulisszatitkokat.

2022. 08. 10. 6:30
null
Mariupol, 2022. május 5. Az önhatalmúlag kikiáltott "Donyecki Népköztársaság" miliciájának egyik tankja áll egy súlyosan megrongálódott lakóépület elõtt az orosz erõk ellenõrzése alatt álló délkelet-ukrajnai Mariupolban 2022. május 4-én. MTI/AP/Alexei Alexandrov Fotó: Alexei Alexandrov

Ritka és szokatlan bepillantást engedett az orosz haderő állapotába egy jelenleg is aktív orosz katonai szakértő – márpedig véleménye meglehetősen lesújtó. Kérdés persze, hogy az erősen ellenőrzött orosz médiatérben egyáltalán hogyan árulhatott el ilyen kulisszatitkokat.

Rendhagyó interjút készített néhány nappal ezelőtt egy orosz kutatóintézet Ruszlan Pukov neves orosz katonai szakértővel, aki egyben a moszkvai védelmi minisztérium tanácsadójaként is dolgozik. Meglepő módon elemzésében a szakértő nem erősítette meg a hivatalos narratívát, miszerint „Ukrajnában minden a tervek szerint halad”, bizonyos kérdésekben meglehetősen lesújtó véleményt fogalmazott meg az orosz hadseregről, és még az ukrán erőkre is jutott néhány dicsérő szava.

Ruszlan Pukov. Fotó: Wikipédia

Először az orosz légierőt vette górcső alá, és megállapította, hogy Oroszországnak nincs valódi ötödik generációs vadászbombázója, de ennél is nagyobb probléma, hogy fogytán vannak a precíziós rakétáik.

Később ezzel kapcsolatban még hozzátette, hogy az ukrán légvédelmet sem sikerült teljesen megsemmisíteniük, ráadásul a nyugati hordozható légvédelmi rendszerek folyamatos fenyegetést jelentenek, így valójában sosem sikerült megteremteniük a légi fölényt. Ez egyébként jól látszik azon is, hogy az oroszok csak nagyon korlátozottan használják légierejüket, különösen a háború második szakaszában.

A páncélosokkal kapcsolatban azt panaszolta el, hogy a fronton többségében a szovjet időkből származó T–72-esek vagy azok modernizált változata, a T–90-es harcol (az ennél korszerűbb T–14-es Armatából csak nagyon keveset gyártottak még). Szerinte ezektől a több évtizede fejlesztett eszközöktől nem lehet elvárni, hogy hatékonyan felvegyék a kesztyűt az olyan legmodernebb páncéltörő rendszerekkel, mint például a Javelin, különösen miután megfelelő védelmi rendszerrel sincsenek ellátva. 

Olyan ez, mint a gladiátorharc. Az egyik rövid karddal és pajzzsal, a másik szigonnyal és hálóval küzd. Másképpen vannak felfegyverezve 

– magyarázta. 

A tüzérség szerepéről arra a sokat emlegetett problémára mutatott rá, hogy egyszerűen a nyugati fegyverek – mint amilyen az amerikai HIMARS rakétavető – hatótávolsága sokkal nagyobb, mint a szovjet gyártmányoké. Kiemelte még a felderítő drónokat, amely forradalmasította a tüzérség használatát, de amit az oroszok csak most próbálnak megtanulni. Ismét elpanaszolta azt is, hogy a hagyományos lövedékek olcsók ugyan, de egyáltalán nem hatékonyak, ugyanazt a feladatot két irányított csapás sokkal jobban megoldja. – Tüzérségi csatában bizony sokszor megvernek minket – ismerte el. 

Az I. világháború módszerei – valljuk be – nem működnek, különösen, ha a gyalogságod nincs túlerőben 

– magyarázta a lassú, tüzérségre alapozó támadás hiányosságait.

Meglepő értékelést adott az ukrán haderőről is, megjegyezve, hogy „gyorsan tanulnak”, „tehetséges harcosok” és „jól felszereltek”. Javukra írta még, hogy Ukrajnában teljes mozgósítást rendeltek el, így bőven van utánpótlásuk, míg az oroszok csak nehezen tudják pótolni a veszteségeiket. Ezek fényében elképzelhetőnek tartotta, hogy a nyár végére a helyzet a fronton „drámai” lesz, és a koreai háborúhoz hasonlóan a harcok befagynak, nem lesznek képesek tovább előrenyomulni.

Annak a lehetőségét pedig kizárta, hogy nukleáris fegyvert vessenek be.

A hivatalos orosz narratívából kibeszélő interjút a nemzetközi média is felkapta, de joggal merül fel a kérdés, hogy ha Moszkva tényleg olyan szigorúan ellenőrzi a médiateret, hogyan jelenhetett meg egy ilyen írás. Erre magyarázat lehet, hogy a cikk eredetileg egy meglehetősen szűk körben olvasott szakportálon jelent meg, azaz nem a nagyközönségnek szánhatták. Elképzelhető az is, hogy Ruszlan Pukov azoknak a moszkvai héjáknak a „hangja”, akik a háború kiszélesítését, például az általános sorozás elrendelését sürgetik. De akadtak olyanok is, akik megkérdőjelezték az interjúalany szakértelmét.

Borítókép: Az önhatalmúlag kikiáltott Donyecki Népköztársaság miliciájának egyik tankja áll egy súlyosan megrongálódott lakóépület előtt az orosz erők ellenőrzése alatt álló délkelet-ukrajnai Mariupolban 2022. május 4-én (Fotó: MTI/AP/Alexei Alexandrov)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.