Kína szankciókkal válaszolt a litván delegáció tajvani látogatására

Litvánia közlekedési és távközlési minisztériuma sajnálattal vette tudomásul a pekingi döntést.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 08. 13. 11:25
PELOSI, Nancy
Csilung, 2022. augusztus 5. A tajvani haditengerészet Csi Jang osztályú, Ning Jang fregattja a tajvani Csilung kikötõjében 2022. augusztus 5-én. A Tajvant magáénak tekintõ Kína szuverenitása megsértésének tekinti Nancy Pelosi amerikai képviselõházi elnök augusztus 3-i tajvani látogatását, és válaszul több hadgyakorlatot kezdett a sziget körül, amelyek egy része benyúlik a tajvani vizekre is. MTI/EPA/Ritchie B. Tongo Fotó: Ritchie B. Tongo

Litvánia közlekedési és távközlési minisztériuma sajnálattal vette tudomásul a pekingi döntést.

Agne Vaiciukeviciute litván közlekedési és távközlési miniszterhelyettes vasárnap érkezett Tajvanba, ahol ötnapos látogatása alatt a Vilnius és Tajpej közötti együttműködésnek igyekezett megteremteni a lehetőségét.

Kína szerint a miniszterhelyettes ezzel aláásta Kína szuverenitását és területi sértetlenségét, ezért felfüggeszti kapcsolatait Vaiciukeviciutével és együttműködését a minisztériumával.

A litván közlekedési és távközlési minisztérium sajnálattal vette tudomásul a pekingi döntést, amely – mint írták – nem segíti elő a Kína és a demokratikus világ közti kapcsolatot, valamint hátráltatja kölcsönösen előnyös kapcsolat létrejöttét Tajvannal.

Tajvan elítéli, hogy Kína szankciókkal sújtja a Tajpejbe látogató litván miniszterhelyettest és minisztériumát 

– közölte a tajvani külügyminisztérium szombaton.

Litvánia és Kína között már tavaly feszültté vált a viszony, amikor a balti ország bejelentette, hogy Vilniusban de facto tajvani nagykövetség nyílik.

Borítókép: A tajvani Csilung kikötő 2022. augusztus 5-én (Fotó: MTI/EPA/Ritchie B. Tongo)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.