Gyengült a forint kedd reggelre a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben. 

Az euró jegyzése 399,08 forintra emelkedett kedd reggel hét órára a hétfő esti 398,43 forintról. A dollárt 392,91 forinton jegyzik, 391,65 forint után, a svájci frank jegyzése 415,03 forintra ment fel 414,34 forintról. 

A forint hétfőn gyengült, miután a Standard & Poor’s péntek este, már kereskedési időn kívül stabilról negatívra csökkentette Magyarország hitelminősítésének kilátását, az európai uniós finanszírozással és az energiaellátással kapcsolatos kockázatokra hivatkozva. 

Close-up macro photo of Hungarian forint banknotes. The banknotes show small details. Bank image and photo.
Fotó: Shutterstock

Kedd reggeli jegyzésén a forint 1,7 százalékkal áll gyengébben a hétfői kezdésnél az euróval, 2,7 százalékkal a dollárral, és 2,1 százalékkal a svájci frankkal szemben. 

Az augusztusi kezdéshez képest a forint 1,2 százalékkal áll erősebben az euróval, 0,6 százalékkal a dollárral és 0,1 százalékkal a svájci frankkal szemben. 

A Standard & Poor’snál Magyarország hitelminősítése BBB, negatív kilátással. A Moody’s hitelminősítése legutóbb Baa2 volt, stabil kilátással. A Fitch Magyarországra vonatkozó hitelminősítése pedig legutóbb BBB volt, stabil kilátással. A korábbi minősítés változatlanul hagyását azzal indokolta a hitelminősítő, hogy a beruházások várhatóan folytatódnak, ennek következtében – ha a körülmények nem romlanak  – megmaradhat az 5 százalék körüli dinamikus