2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Külföld

Az ENSZ-főtitkár aggodalmát fejezte ki a mianmari junta által tervezett választások miatt

Mianmarban még mindig tartanak az ellenzékiek és civil aktivisták elleni megtorlások - szögezte le António Guterres ENSZ-főtitkár hétfőn, kiemelve, hogy a törvénytelen őrizetbe vételek és hatósági fellépés közepette rendezett választásokon az emberek aligha tudják szabadon kifejezni véleményüket.

  • Az ENSZ-főtitkár aggodalmát fejezte ki a mianmari junta által tervezett választások miatt

Guterres a délkelet-ázsiai országban két éve lezajlott puccs közelgő évfordulóján hangsúlyozta: ha a mianmariak nem gyakorolhatják szabadon politikai jogaikat, a voksolás csak tovább szítja a feszültséget az országban.

A főtitkár emellett szót emelt a mianmari kisebbségek - köztük a rohingják - jogainak tiszteletben tartásáért, valamint felszólította a Mianmarral szomszédos országokat, gyakoroljanak nyomást a vezetésre az emberi jogok és a demokratikus normák tiszteletben tartása érdekében.

A junta a múlt héten új választási törvényt fogadott el, melynek értelmében a többi között minden, alakulóban lévő, valamint indulni akaró pártnak 60 napja van regisztrálni a választási bizottságnál, legalább 100 ezer tagot kell mozgósítania és az ország 74 kerületének legalább a felében irodát nyitnia.

Elemzők szerint a módosításokkal a junta célja saját hatalmának bebetonozása, valamint egy olyan politikai rendszer létrehozása, amelyet az ellenőrzése alatt tud tartani.

Jóllehet a választások időpontját most sem véglegesítették, a vezetés korábban azt ígérte, augusztusban rendezik meg.

Mianmarban a hadsereg 2021 február elsején, a parlament megalakulása előtt pár órával erőszakkal átvette a hatalmat, letartóztatta az ország de facto vezetőjét, Aung Szan Szú Kjít és az általa vezetett Nemzeti Liga a Demokráciáért (NLD) számos politikusát. A hadsereg azzal indokolta a puccsot, hogy a kormány nem vette figyelembe a 2020. novemberi választással kapcsolatos panaszaikat. A választást toronymagasan az NLD nyerte meg.

A hatalomátvétel nyomán szinte azonnal országszerte tömegtüntetések robbantak ki, amelyeket a hadsereg rendre vérbe fojtott. A demonstrációkban sokan meghaltak, a hadsereg pedig több ezer embert vett őrizetbe.

 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!