MTVA-blokád: gyanúsított lehet Hadházyból

Gyanúsítottként hallgathatják ki az MTVA-székházhoz szervezett tavaly novemberi akciója miatt Hadházy Ákost – tudta meg a Magyar Nemzet. A független országgyűlési képviselő terve az volt, hogy a tüntetőkkel blokád alá vonja a közmédia épületét. A rendőrség nyomozást indított, azonban az eljárást – mivel Hadházynak mentelmi joga van – nemrég áttette az ügyészségre azzal az indokolással, hogy szükségessé vált a politikus gyanúsítotti kihallgatása.

Munkatársunktól
2023. 03. 21. 14:08
HADHÁZY Ákos
Budapest, 2022. november 4. Hadházy Ákos független országgyûlési képviselõ beszél az általa meghirdetett tüntetésen az MTVA óbudai székháza elõtt 2022. november 4-én. MTI/Koszticsák Szilárd Fotó: Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) alárendeltségébe tartozó Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészségre tette a Hadházy Ákos ügyében tavaly ősszel elrendelt nyomozást a rendőrség – derült ki a Magyar Nemzet birtokába került hatósági határozatból. Az ügy előzménye, hogy a Hadházy Ákos vezette tüntetők tavaly november negyedikén este blokád alá próbálták vonni az általuk hazugsággyárnak nevezett közmédia épületét.

A független parlamenti képviselő a helyszínen arról beszélt, hogy hibrid forradalom kell a jelenlegi kormány legyőzéséhez. Megjegyezte azt is, hogy oly módon kell tüntetni, hogy az a mindennapi életvitel során is kellemetlenségekkel járjon a hatalomnak. A Magyar Nemzet beszámolójából azonban kiderült, hogy 

a volt LMP-s politikus nem tudta kézben tartani az eseményeket, a tüntetők gyújtogatni próbáltak, többen fáklyákat dobáltak a köztévé egyik portája elé, a rendőröknek kellett poroltóval közbelépni és kezelni a helyzetet.

Fotó: Koszticsák Szilárd

A történtek miatt a közérdekű bejelentéseiről ismertté vált Tényi István fordult az ügyészséghez. A Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) lapunk megkeresésére akkor azt a tájékoztatást adta, hogy a Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség „a mentelmi joggal rendelkező személyekkel szembeni megalapozott gyanú közléséhez szükséges bizonyítékok hiányára tekintettel” (Hadházynak mentelmi joga van – a szerk.) Tényi feljelentését a Budapesti Rendőr-főkapitányságnak (BRFK) továbbította. 

A rendőrség végül közérdekű üzem működésének megzavarására irányuló előkészület gyanújával rendelt el nyomozást.

A birtokunkban lévő határozatból ugyanakkor kiderült, hogy a BRFK a szükséges nyomozati cselekményeket (tanúkihallgatások, felvételek elemzése) elvégezte és megállapította, hogy „a gyanúsított kihallgatásának végrehajtása indokolt és szükséges”. Éppen ezért a nyomozást – illetékesség hiánya miatt – átadta a mentelmi joggal védett személyek ellen is nyomozó ügyészségnek.

Borítókép: Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő beszél az általa meghirdetett tüntetésen az MTVA óbudai székháza előtt 2022. november 4-én (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.