Duzzad az önbizalomtól az aranyérmes transznemű futó, de náci, akinek ez nem tetszik

Egy ötvenéves transznemű futó sorra nyeri a szenior versenyeket. Versenyzőtársai szerint igazságtalan, hogy rajthoz állhat, hiszen fizikailag férfiról van szó. Valentina Petrillo szerint viszont nácik a női riválisai.

V4NA
2023. 03. 26. 6:20
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Immár a nyolcadik bajnoki címét szerezte Valentina Petrillo, aki az 50 és 54 év közötti nők kategóriájában diadalmaskodott 200 méteren, az Anconában rendezett olasz fedett pályás Masters-bajnokságon.

A versenyre egy olasz statisztikus is ellátogatott, kimondottan azért, hogy a transznemű férfival kapcsolatban tájékozódjon. Beszámolója szerint azonnal szembetűnő volt a fizikai különbség, Petrillo testalkatát tekintve kilógott a női mezőnyből, meg is nyerte a versenyt. A férfiak mezőnyében azonban egyáltalán nem rúgott volna labdába, még az első tíz közé sem került volna be – jegyezte fel a statisztikus a V4NA hírügynökség szerint.

Annál csalódottabb volt viszont az a hölgy, aki így a második helyen végzett Petrillo mögött, ráadásul rekordot érő időeredményt ért (volna) el.

Nem érezzük magunkat egyenlőnek, pontosan azért, mert Petrillo fizikailag férfi. Tehát nem vagyunk futás közben egyenlők. Bár az út, amit Valentina bejárt, tiszteletre méltó, a sportolói karrierje nem az, és emiatt nagyon diszkriminálva érezzük magunkat

– mondta Cristina Sanulli. 

Sanulli a verseny előtt megkeresett egy női jogvédő csoportot, abban bízva, hogy el tudják érni, hogy Valentina Petrillo ne állhasson rajthoz. A RadFem Italia nevű szervezet annyit tudott elérni végül, hogy Petrillo nem öltözhetett együtt a többi versenyzővel, külön öltözőt biztosítottak a számára. 

Petrillo a közösségi médiában válaszolt, a kritikusait lenácizva reagált a Facebookon. 

Korábban harminc mestersportoló is aláírta azt a petíciót, amelyben azt szerették volna elérni, hogy ne engedélyezzék a férfiként született sportolók részvételét a női versenyeken. A 2021-ben keletkezett petíciót továbbították is az olasz szövetségnek, az esélyegyenlőségi miniszternek és a sportért felelős államtitkárnak is, de semmilyen reakció nem érkezett rá eddig.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Pixabay)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.