Várhatóan az elmúlt évtizedek egyik legnagyobb munkabeszüntetését kezdték meg vasárnap a müncheni repülőtéren, ahol több járatot töröltek. A sztrájk hétfőn az egész országra kiterjed, főként a vasúti és a légi közlekedésben lehetnek fennakadások.

Warning strike air traffic Munich
26 March 2023, Munich: Passengers stand in front of the display board at Munich Airport. Munich Airport is already on strike one day before the large-scale warning strike that will paralyze large parts of public transport next Monday. Long-distance rail services, airports and buses and trains in seven German states are affected. Photo: Angelika Warmuth/dpa (Photo by ANGELIKA WARMUTH / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Szomorú kép fogadta az utazni vágyókat a müncheni reptéren vasárnap: a kijelzők csak törölt járatokat mutattak a sztrájk miatt.
 Fotó: Angelika Warmuth

Sok ezer munkavállaló számára a túlélés kérdése, hogy jelentős béremelést kapjon. Az emberek nemcsak alulfizetettek, hanem reménytelenül túl vannak terhelve

– mondta Frank Werneke, a Verdi szakszervezet vezetője a Bild am Sonntag című napilapnak a Reuters szemléje szerint.

Német sztrájk okoz fennakadásokat a vasúton

A munkabeszüntetés már érinti a vasárnap este Németország felé induló, valamint a kedd reggel Németország felől érkező nemzetközi vonatokat is.

A Verdi szakszervezet a mintegy 2,5 millió, többek között a tömegközlekedésben és a repülőtereken dolgozó munkavállalóját, az EVG vasúti és közlekedési érdekképviselet pedig a Deutsche Bahn és az autóbusz-társaságok mintegy 230 ezer alkalmazottjának érdekeit képviseli.

A Verdi 10,5 százalékos béremelést követel, ami legalább havi 500 eurós fizetésemelést jelentene, míg az EVG 12 százalékos növeléssel is megelégedne, ami viszont áltagosan legalább havi 650 többlet eurót juttatna a munkavállalók zsebeibe.

A Deutsche Bahn vasúttársaság elítélte a terveket és követelte, hogy a munkavállalók térjenek vissza a tárgyalóasztalhoz. A vállalat szerint a sztrájk „teljesen túlzó, alaptalan és szükségtelen”.

A fogyasztói árak februárban a vártnál nagyobb mértékben, 9,3 százalékkal emelkedtek az egy évvel korábbihoz képest, azaz a költségnyomás továbbra sem enyhül Európa legnagyobb gazdaságában.

A meghatározó reptereken két hete is tartottak munkabeszüntetéseket.

A német sztrájk nem egyedülálló Európában: az Egyesült Királyságban és Franciaországban számos megmozdulást tartottak a munkavállalók a jobb életkörülményekért az elmúlt hónapokban. A magas élelmiszer- és energiaárak számos nemzet életszínvonalára negatívan hatottak. Sőt, Németország technikai recesszióba süllyedhet a DIW szerint.

Már biztos: nem enyhül az inflációs nyomás Európában

Valamelyest csökkent ugyan az euróövezet inflációs rátája februárban, a változékony elemek nélkül számolt maginfláció azonban még emelkedett is. Ez folytatódó szigort hozhat az Európai Központi Bank részéről: az év eleji optimizmus után szorulhat az európai gazdaságot bénító abroncs.