Közélet

Elárulta Putyin nagy tervét Zelenszkij, és meg is nevezte az oroszok következő célpontját

Az ukrán elnök szerint Putyin egy új Szovjetuniót épít, Ukrajna után jön Fehéroroszország, majd sorra a többi egykori tagállam.

Nem Ukrajna az egyetlen, amire fáj Vlagyimir Putyin orosz elnök foga, legalábbis erre jutott a Csoszun című koreai lapnak adott interjújában olvasható gondolatmenetének végére Volodimir Zelenszkij ukrán elnök. Zelenszkij szerint Putyin egyértelmű célja a Szovjetunió visszaállítása. 

ZELENSZKIJ, VolodimirHirosima, 2023. május 21.
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök sajtótájékoztatót tart a világ iparilag legfejlettebb hét államát tömörítő csoport, a G7 háromnapos hirosimai csúcstalálkozójának zárónapján, 2023. május 21-én.
MTI/EPA/Pool/AP/Louise Delmotte
Fotó: MTI / EPA / Louise Delmotte

Az ukrán elnök szerint Putyin hatalomra jutása óta, azaz nagyjából 20 éve dolgozik ezen. Előbb próbált diplomáciai módon elérni sikereket, majd az energiával tett függővé és csatolt magához több államot is, de miután sok helyen ezzel sem járt sikerrel, ezért nyíltan az agresszor útjára lépett, és elrendelte a teljes inváziót. 

Zelenszkij szerint az, hogy Putyin semmilyen módon nem kereste őt a háború kirobbantása előtt, egyértelmű jelzése annak, hogy nem is akart párbeszédet, semmi mást nem akart Zelesznkij szerint, csak erővel bevenni Ukrajnát – idézett az interjúból az Unian című ukrán lap. 

Az ukrán elnök szerint Putyin biztosan nem áll meg itt, a következő célpontja pedig Fehéroroszország lesz, hiába áll Minszk szoros kapcsolatban Moszkvával, olyannyira, hogy nemrég Fehéroroszország rábólintott, hogy területén orosz nukleáris fegyvereket állomásoztassanak. Ez irányba azóta sem történtek konkrét lépések. 

 

Volodimir Zelenszkij Fehéroroszország Ukrajna Vlagyimir Putyin
Kapcsolódó cikkek