Vita az engedély nélkül fúrt kutakra vonatkozó moratóriumról

Tíz- és százezer közé tehető a be nem jelentett kutak száma, amelyek közül sokban szennyezett, rossz minőségű a víz.

Magyar Nemzet
2023. 03. 27. 14:07
Karnok Csaba
20221028 Szeged Mi Hazánk Mozgalom tüntetése egysávos útlezárással a Budapesti út négysávos szakaszán. Fotó: Karnok Csaba KC Délmagyarország (DM) Képen: Toroczkai László képviselő. Fotó: Karnok Csaba/Délmagyarország
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Toroczkai László napirend előtt arról beszélt: év végéig tart az a moratórium, amely az engedély nélkül fúrt kutak működésére vonatkozik, de nem tisztázott a helyzet, hogy mi lesz utána.

A Mi Hazánk frakcióvezetője hangoztatta: az ügyben érinettek jelentős része gazda, akik ha nem kapnak engedélyt a kutak további működtetésére, az akár éhínségez is vezethet, az engedélyeztetési eljárás viszont körülményes és drága, akár egymillió forintba is kerület. 

Toroczkai szerint ebben a helyzetben a kormánynak meg kellen hosszabbítania a moratóriumot. 

Farkas Sándor válaszában hangsúlyozta, hogy tisztában van a kialakult helyzettel, amit sok esetben a valóban bonyolult és drága eljárás okozott. 

Az agrártárca miniszterhelyettese elmondta: hozzávetőlegesen tíz- és százezer közé tehető a be nem jelentett kutak száma, amelyek közül sokban szennyezett, rossz minőségű a víz, a szakszerűtlen fúrások miatt pedig vízszintsüllyedést,  ezáltal akár másodlagos aszályt is okozhatnak. 

Farkas ezért szükségesnek tartotta az engedélyeztetési eljárás határidejének fenntartását, szerinte ugyanakkor a kormány várhatóan javaslatot tesz majd annak terhelési költségeinek csökkentésére.
 

Borítókép: Toroczkai László. (Fotó: Karnok Csaba/Délmagyarország)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.