„Megöljük a családod” – Van Bommel halálfélelemben tett csodát

A holland válogatott és a Bayern München korábbi csapatkapitánya, Mark van Bommel egy 94. percben született góllal szerzett katartikus bajnoki címet Belgiumban az Antwerpen vezetőedzőjeként. Van Bommel életében azonban még ennél is nagyobb izgalmat hozott a megelevenedő krimi, aminek a közepébe csöppent. Egy őt megszállottan üldöző férfi fegyvert fogott rá, és a családja megölésével fenyegette meg, így akart bekerülni a csapatába. Van Bommel sikerét úgy kell értékelni, hogy ilyen körülmények között érte el, s korábbi magyar csapattársa, Fehér Csaba szerint még magasabbra is juthat edzőként.

2023. 06. 07. 5:24
null
SOCCER JPL ANTWERP CHAMPION AND CUP CELEBRATIONS Fotó: TOM GOYVAERTS
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hihetetlen végjátékban írt klubtörténelmet Mark van Bommel az Antwerpen vezetőedzőjeként. Vasárnap rendezték a belga bajnokság aranyéremről döntő rájátszásának utolsó fordulóját, s a párhuzamosan zajló két meccs 89. és 94. perce között három csapat is a kezében érezhette a trófeát. A 89. percig a Royal Union St. Gilloise-nak állt a zászló, amely addig 1-0-ra vezetett az FC Bruges ellen, csakhogy ekkor a vendégek kiegyenlítettek, így onnantól már a Genk állt az első helyen, amely 2-1-es előnyben volt az Antwerpen ellen. Az újabb fordulat a 94. percben történt, amikor Van Bommel csapata a 127-szeres belga válogatott Toby Alderweireld góljával 2-2-re mentette a meccset, és átvette a vezetést a tabellán. Így lett 66 év után először bajnok az Antwerpen, amely ráadásul története során először duplázott, hiszen a Belga Kupát is megnyerte az idényben.

Mark van Bommel történelmi sikert ünnepelt az Antwerpen játékosaival. Fotó:  AFP/Tom Goyvaerts

Érdekesség, hogy tavaly tavasszal az Antwerpen sportigazgatója a korábbi holland válogatott kiválóság, Marc Overmars lett, akit egy hónappal korábban rúgott ki az Ajax, amiért szexuális tartalmú üzenetekkel zaklatta a klub női alkalmazottait. Overmars pusztán az Ajax eredményességét nézve jó munkát végzett Amszterdamban, ahol tíz évig volt sportigazgató, mialatt a klub 2019-ben elődöntőig jutott Bajnokok Ligájában, s olyan játékosok kerültek ki onnan, mint Frenkie de Jong vagy Mathijs de Ligt. Overmars egyik első fontos döntése az volt az Antwerpennél, hogy tavaly májusban Van Bommel kezébe adta a csapat irányítását. A bajnoki címnél és a kupagyőzelemnél jobb bizonyíték nem kell arra, hogy jó döntést hozott.

„Van Bommel megosztó személyiség volt”

A 46 éves Van Bommel játékosként klasszis védekező középpályás volt, a 2000-s évek elején a holland bajnokságot uraló PSV Eindhoven vezéreként tűnt ki, 2006-ban BL-t nyert a Barcelonával, amelyben ő végezte el a piszkos munkát az olyan művészek helyett is, mint Ronaldinho és Deco. Karrierje leginkább meghatározó klubja a Bayern München lett, amelyben csapatkapitánynak választották, majd a holland, spanyol és német bajnoki címei mellé az olaszt is odatette az AC Milannal. Mindemellett 79-szer szerepelt a holland válogatottban, amelynek alapembere volt a 2010-es, ezüstéremmel zárult világbajnokságon.

Magyar csapattársa mindössze kettő volt Van Bommelnek: Szalma József a Fortuna Sittardban a pályája elején, Fehér Csaba a PSV Eindhovenben már úton a csúcs felé futballozott vele együtt. – Van Bommel megosztó személyiség volt, mert a pályán sokszor elment a határig, olykor talán át is lépte azt a győzelemért, ami miatt az ellenfelek és főleg a rivális szurkolók nem szimpatizáltak vele – mesélte lapunknak Fehér Csaba. – Ugyanakkor csapattársként nem is kívánhatott volna jobbat magának az ember. Őszinte volt, felelősséget vállalt, segítette a fiatalokat és képviselte a csapatot. A vezetői készségei már játékoskorában megmutatkoztak.

Futballistaként a Bayern München csapatkapitánya lehetett. Fotó: AFP/Günter Schiffmann

Edzőként nem indult zökkenőmentesen Van Bommel karrierje, első két csapatánál, a PSV-nél és a Wolfsburgnál hasonló utat járt be, mindkét helyen erősen kezdett, aztán jelentősen visszaesett. A PSV-vel 2018-ban zsinórban 14 győzelemmel kezdte a bajnokságot, de 2019 decemberében csak negyedik volt a bajnokságban, és menesztették. A Wolfsburg 2021 nyarán nevezte ki, és szeptemberben az első helyen állt a Bundesligában. Ezután azonban következett nyolc nyeretlen meccs, és október végén Van Bommel újra lapátra került.

Halálfélelemben élt, hotelben bujkált egy őrült elől

Antwerpenben jobban alakult a sorsa, sikerrel vitte végig az idényt, dacára annak, hogy halálfélelemben, egy hotelben bujkálva kellett élnie Belgiumban. Tavaly ősszel történt, hogy a garázsból hajtott volna ki az autójával, amikor egy férfi revolvert fogott rá, s azt követelte, szálljon ki az autóból. – Nem tagadom, elfogott a halálfélelem – ismerte el akkor Van Bommel. – Ijedtemben ráléptem a gázpedálra, bekapcsoltam a belső riasztót, és belerohantam egy szintén ott parkoló Mercedesbe.

Ezzel ráijesztett a támadóra, aki elmenekült a helyszínről. Itt azonban nem ért véget a történet, nyomozás indult, amelynek során kiderült, hogy Jamaleh Haban M. foga nem a drága autóra fájt, hanem profi szerződést akart kicsikarni Van Bommelből. Megszállottként üldözte az edzőt, akinek nyomkövetőt szerelt a kocsijára, így tudta, hogy merre jár. Krimikbe illő részlet az is, hogy egy hónappal az incidens előtt a magát 17 évesnek kiadó, de valójában 25 éves férfi rajongóként szelfizett a hollanddal.

A De Telegraaf cikke szerint Haban hangüzenetben meg is zsarolta Van Bommelt, akit ekképpen fenyegetett: – Figyelj, Mark, a családod sorsa azon múlik, hogy segítesz-e profi játékossá válni. Ne menj a rendőrségre, mert megölünk téged és a családod. Tudjuk, hol élsz.

Van Bommel ügyvédje ötezer eurós kártérítést követel a letartóztatott férfitól, míg a belga ügyészség ötéves börtönbüntetést és 1200 eurós pénzbírságot kért rá. Az ügyben június 13-án születhet ítélet.

Van-e feljebb az Antwerpen sikere után?

Kérdés, hogy Van Bommel, aki ilyen áldatlan állapotok mellett is sikerre vezette az Antwerpent, eljuthat-e edzőként olyan magasságokba, mint játékosként, a legnagyobb európai klubok szintjére.

Edzőként is olyan sokra hivatott, mint játékosként? Fotó: AFP

– A PSV és a Wolfsburg élén nem kezdődött szerencsésen az edzői karrierje – kezdte válaszát felvetésünkre Fehér Csaba. – A belga bajnoki cím szép eredmény, de igazán az lesz érdekes, hogy a Bajnokok Ligájában hogyan teljesít majd a csapattal. Ismerve a személyiségét, a tapasztalatát, a minőségi, négy-öt holland szakemberből álló háttércsapatát, mindennel rendelkezik, ami feljogosítja arra, hogy álmodozhasson a nagy klubok kispadjairól.

Borítókép: Mark van Bommel edzőként az első bajnoki címét szerezte Belgiumban (Fotó: AFP/Tom Goyvaerts)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.