Megindult az ukrán ellentámadás, a Nyugat támogatása forog kockán

„Olyan nagy az ukrán és orosz potenciál közötti különbség, hogyha nem sikerül komoly eredményeket elérni az ellenoffenzíva során, akkor előfordulhat, hogy a Nyugat is inkább a tárgyalások felé terelné Ukrajnát” – fogalmazott lapunk megkeresésére Demkó Attila biztonságpolitikai szakértő, a Mathias Corvinus Collegium geopolitikai műhelyének vezetője. A szakértőt Kijev ellentámadása mellett a Noha Kahovka-i vízerőmű felrobbantásáról is kérdeztük.

2023. 06. 09. 20:06
Megindult ugyan az ukrán ellentámadás, de az eddigi sikerek még elmaradtak. Kijevnek a háború folytatása érdekében már egy kisebb győzelem is elég, a vereséget azonban el kell kerülnie.(Fotó: Hürriyet Daily News / Twitter)
Megindult ugyan az ukrán ellentámadás, de az eddigi sikerek még elmaradtak. Kijevnek a háború folytatása érdekében már egy kisebb győzelem is elég, a vereséget azonban el kell kerülnie.(Fotó: Hürriyet Daily News / Twitter)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Egyértelműen megindult az ukránok nagy ellentámadása, amelyet Kijev a nyugati szövetségeseitől kapott harckocsikkal hajt végre. Az offenzíva fő irányának Tokmak, így Zaporizzsja megye tűnik, tehát az Azovi-tenger felé indultak el – értékelte az ukrán erők mozgását a lapunknak adott interjúban Demkó Attila biztonságpolitikai szakértő, a Mathias Corvinus Collegium (MCC) geopolitikai műhelyének vezetője.

Hozzátette: nagyobb ukrán sikerekről nem tudni, ám valószínűleg ilyen még nem történt, máskülönben Kijev minden bizonnyal már bejelentette volna.

A jelentős erők ellenére sem sikerült gyors áttörést elérniük, így az ellentámadás inkább a herszonira, mintsem a harkovira emlékeztet, tehát amikor nagy frontális ukrán támadások nagy ukrán veszteségeket hoztak

– emlékeztetett a tavalyi heves herszoni harcokra a szakértő.

Demkó Attila szerint Kijev okos és óvatos kommunikációs stratégiát folytat azzal, hogy nem jelentették be hivatalosan az ellentámadás megindítását. – Ha bejelentették volna, és annak a hírére jöttek volna ki csütörtökön azok az orosz videók, amelyekben Leopard 2-es harckocsikat semmisítenek meg, az a morál szempontjából rosszabb lenne – magyarázta az MCC geopolitikai műhelyének a vezetője.

 

Több irányba várhatók a támadások

– Az ukránok vigyáznak arra – és ebben ügyesebbek, mint az oroszok –, hogy elsősorban a sikereik kerüljenek a médiába – magyarázta Demkó Attila. Így szerinte a kijevi – meglepetést firtató – magyarázat helyett valószínűbb, hogy mindez a külvilágnak szól, hiszen „az oroszok pontosan tudják, hogy mi történik a fronton, látják az ukrán mozgásokat, őket a bejelentés hiányával nem lehet megtéveszteni”.

Demkó Attila az Institute for the Study of War (ISW) amerikai agytröszt elemzésére reagálva, miszerint „az ukrán ellentámadás valószínűleg nem egyetlen nagy hadműveletként fog kibontakozni” elmondta, hogy azt nem is várta senki.

Az ukránoktól sok kisebb és egy-két nagyobb támadásra lehet számítani

– vélekedett, felhíva a figyelmet arra, hogy a frontvonalon az ukránok vannak többen. Ami elmondása alapján azt is jelenti, hogy nekik érdekükben áll széthúzni az orosz erőket és több irányba, akár elterelő támadásokat is végrehajtani – amíg nincsenek jelentős emberveszteségeik vagy találnak egy orosz gyenge pontot –, ezzel megosztva az orosz tartalékokat és bizonytalanságban tartva az ellenséges erőket.

Térképen az ukrán ellentámadás

Meglátása szerint ezek különösen Bahmutnál működhetnek jól, ahol az orosz védelem még nincs olyan jól kiépítve, hiszen csak nemrég foglalták el a várost és annak északi és déli szárnyát.

Mint azt Demkó Attila kifejtette, az ukrán erőknek nincsenek több hétre előre kőbe vésett tervei, hiszen az események alakításában az oroszoknak is van szavuk, így inkább különböző forgatókönyvek vannak az egyes események alakulásának függvényében.

 

Kijevnek és Bidennek is kell az ukrán győzelem

Ukrajnának győzelemre van szüksége, aminek nem kell stratégiainak lennie ahhoz, hogy tovább tudja folytatni a háborút, de a vereséget el kell kerülnie

– nyomatékosított. Majd megjegyezte, hogy Kijev részéről „valószínűbb egy könnyebb ponton elérhető győzelem erőltetése, amelyet az ukrán és nemzetközi közvélemény is elfogad, mintsem egy, a stratégiai győzelem ígéretét hordozó irányé, ha nagy a vereség esélye”.

Ugyanis a szakértő szerint hogyha a Nyugat azzal szembesülne, hogy az átadott harckocsik tucatjai semmisülnek meg, akkor nehéz lenne annak a magyarázata, hogy az ellenoffenzíva fél év múlva – amikor az oroszok még mélyebbre be tudják magukat ásni mindenhol – miért lenne sikeresebb, nem beszélve a frissen képzett alakulatok esetleges nagy emberveszteségeiről.

Hozzátette: 

olyan nagy az ukrán és orosz erő közötti potenciális különbség, hogy ha nem sikerül komoly eredményeket elérni az ellenoffenzíva során, akkor előfordulhat, hogy a Nyugat is inkább a tárgyalások felé terelné Ukrajnát.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy láthatóan a Zelenszkij- és a Biden-adminisztráció közötti viszony sem tökéletes – utalt az amerikai nagy lapokban megjelenő óvatos kritikákra.

A Politico politikai hírportál cikkére reagálva pedig elmondta, hogy az ukrán ellentámadás kudarca Joe Biden elnöknek is „kellemetlen” lenne, különösen az amerikai választások közeledtével, amikor egyre nehezebbé válna annak a magyarázata, hogy az amerikai gazdaság jelenlegi helyzete és az ukrán sikertelenségek ellenére miért küldenek a demokraták újabb tízmilliárd dolláros támogatásokat Kijevnek. 

Demkó Attila aláhúzta, hogy az amerikai segélyek csökkenésének a félelme „sokkal inkább benne van az ukrán közbeszédben, mint a nyugatiban”.

 

 

A Noha Kahovka-i gát felrobbantását nem valószínű, hogy Kijev tette

A Noha Kahovka-i vízerőmű felrobbantásáról az MCC geopolitikai műhelyének vezetője elmondta: „korábban fennállt annak a lehetősége, hogy az ukrán erők a Dnyeper folyón át hátbatámadják az oroszokat Herszon felől, de ez most hetekre, sőt akár hónapokra lekerült a napirendről”.

Demkó Attila szerint a víztározó felrobbantása inkább az oroszok érdeke volt. 

Mint kifejtette, a Krím lakosságának vízellátása 2014 és 2022 között is – amikor még nem volt hozzáférésük a csatornához – biztosított volt, a mezőgazdaság az, ami szenvedett. Most a vízkészletek is fel vannak töltve.

– Viszont az ukrán településeket és a mezőgazdasági öntözést mindez rendkívül rosszul, legalább úgy vagy rosszabbul érinti, mint az oroszt – mondta.

Mint hozzátette: 

ami igen valószínű, hogy nem az ukránok tették, már csak azért sem, mert így a kahovkai víztározó szintje annyira leapadt, hogy az északabbra található zaporizzsjai tározó gátja és az ott húzódó két híd megtámadása így már lehetségessé vált az orosz csapatok számára.

Korábban ez az enerhodari atomerőmű és az orosz uralom alatt álló területek veszélyeztetése nélkül nem volt lehetséges.

Ugyanakkor a szakértő a katasztrófa nyomán azt sem zárta ki, hogy a korábbi harcokban annyira meggyengült az erőmű, hogy a víz szép lassan „átrágta magát” a betonfalon. 

Szerinte ezt azért sem lehet kizárni, mert eddig egyik oldalról sem érkezett bizonyíték a struktúrán belülről történő robbantásának lehetőségére, noha Kijev alapvető érdeke lenne az oroszok által elkövetett robbantás bemutatása.

 

Borítókép: Megindult ugyan az ukrán ellentámadás, de az eddigi sikerek még elmaradtak. Kijevnek a háború folytatása érdekében már egy kisebb győzelem is elég, a vereséget azonban el kell kerülnie (Fotó: Hürriyet Daily News / Twitter)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.