Világháború következik? Putyin megosztotta Oroszország terveit

Ostobaságnak nevezte Vlagyimir Putyin orosz elnök azokat a kijelentéseket, amelyek szerint Oroszország támadást tervet a NATO ellen. Közlése szerint nincs szó ilyen tervekről, és a nyugati politikusok célja csupán az, hogy megfélemlítsék saját lakosságukat. Putyin egyúttal súlyos következményekre figyelmeztetett arra az esetre, ha Nyugatról érkező F–16 típusú vadászgépeket vetne be Ukrajna az orosz–ukrán háborúban.

2024. 03. 28. 8:08
PUTYIN, Vlagyimir
Vlagyimir Putyin orosz elnök a parlamenti pártok Moszkvában 2024. március 19-én. Fotó: Szergej Bobiljov Forrás: MTI/EPA/Szputnyik/Orosz elnöki sajtószolgálat
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Oroszország nem fog háborúzni a NATO-val, de követeli, hogy vegye figyelembe az érdekeit – szögezte le Vlagyimir Putyin a TASZSZ orosz állami hírügynökség közlése szerint. Az orosz elnök szerdán a Tveri terület katonai pilótáival találkozott. Kiemelte, nem fogja megtámadni sem Lengyelországot vagy Csehországot, de még a balti államokat sem. „A gondolat, hogy megtámadunk egy másik országot, teljesen nonszensz” – fogalmazott.

 

Putyin szerint a nyugati politikusok effajta kijelentéseinek célja, hogy „megfélemlítsék saját lakosságukat”.

Emlékeztetett, a katonai kiadásokra vonatkozó adatok sem támasztják alá az orosz támadásra vonatkozó állításokat. Közölte, 2022-ben az Egyesült Államok 811 milliárd dollárt fordított katonai kiadásokra, míg Oroszország csupán 72 milliárd dollárt. „Nem Oroszország haladt a NATO-országok határai felé, hanem fordítva” – húzta alá Putyin.

Figyelmeztetett ugyanakkor, ha a Nyugat F–16 típusú vadászgépeket szállít Ukrajnának, az orosz csapatok lelövik őket – „legitim célpontokká” válnak akkor is, ha harmadik országok területéről indítják azokat.

Putyin szerint az harctéri helyzeten egyébként sem változtatnának a vadászgépek. Hozzátette, a Nyugatról Ukrajnába érkező más repülőgépek ugyanarra a sorsra fognak jutni, mint mostanában is a tanok, a páncélozott járművek, a rakétakilövők és egyéb katonai felszerelések. „Megsemmisítjük őket” – szögezte le.

Borítókép: Vlagyimir Putyin orosz elnök a parlamenti pártok Moszkvában 2024. március 19-én (Fotó: MTI/EPA/Szputnyik/Orosz elnöki sajtószolgálat/Szergej Bobiljov)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.