Ukrajnában mindenkit harcba küldenének

Egyre többen panaszkodnak a következetlen sorozás miatt.

2022. 05. 24. 6:14
null
UKRAINE-RUSSIA-CONFLICT Fotó: SERGEY BOBOK
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Három hónappal, augusztus 23-ig meghosszabbítják Ukrajnában a hadi állapotról és az általános mozgósításról szóló elnöki rendeletet, melyet a háború kirobbanásakor hirdettek ki – döntött minap a Legfelső Tanács. A lépés szükségességét azonban sokan vitatják. Éppen május 18-án nyújtottak be elektronikus petíciót Volodimir Zelenszkijhez, amelyben azt követelték, hogy szüntesse meg a 18 és 60 év közötti férfiak kiutazási tilalmát, adja vissza az ukránok szabad határátlépési jogát, és a mozgósítás során adjon elsőbbséget az önkénteseknek. Az indítványt egy hét alatt több mint 25 ezren írták alá, így törvény szerint az elnöknek válaszolnia kell rá. 

Nem tudom, kinek kellett volna ezt a petíciót címezni. Talán nekem, vagy talán a fiukat elvesztő szülőkhöz kellene szólni, azokhoz, akik életük árán védték ezt vagy azt a területet, ezt vagy azt a várost és többnyire nem azt a települést, ahol születtek. Ma naponta ötven-száz ember halhat meg főként a keleti országrészben, miközben megvédik államunkat és függetlenségünket, amiről annyit beszél a világon mindenki

 – idézte reakcióját az MTI.

Pedig nem csak a petíció támogatói szerint vannak gondok. Kárpátaljai látogatásunk során sokan nekünk is arról panaszkodtak, hogy az ukrán hatóságok akár az utcán is a férfiak kezébe nyomják a behívót, miközben hallottunk olyan önkéntesről, akit hetek óta nem hívtak vissza.

Sőt, Viktor Andrusziv belügyminiszteri tanácsadó is bírálta a mobilizáció jelenlegi formáját. 

Nem értem, miért kell behívni például informatikusokat, akiknek nincs katonai tapasztalata, de minimálisan meg tudják menteni a gazdaságot 

idézte a Kárpátinfo. A szakember rámutatott, hogy van 400 ezer olyan emberük, akik 2014 és 2015-ben már megjárták a frontot, ehhez képest tapasztalatlan és motiválatlan férfiaknak osztogatják a behívókat. Hasonló szellemben nyilatkozott Olekszij Aresztovics, az Elnöki Hivatal vezetőjének tanácsadója. – Nagyon sok a túlkapás, kezdve azzal, hogy behívják a betegeket, akiket pedig kellene, azokat nem, és befejezve azzal, hogy nem engedélyezik a kilépést az országból azoknak, akiket el lehetne engedni – vélekedett.

Legalább fellélegezhetnek viszont azok – köztük több tízezer kárpátaljai magyar –, akik külföldre menekültek a háború vagy a behívó elől. Visszavonták ugyanis a képviselők azt a törvényjavaslatot, amely az állampolgárság megvonásával büntette volna azokat a hadköteles korú férfiakat, akik „nyilvánvalóan alapos indok nélkül hagyják el az országot”, és 30 napon belül nem tértek vissza hazájukba.

Borítókép: Rövid kiképzés után mehetnek a frontra. (Fotó: SERGEY BOBOK)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.