A képviselőház is elfogadta az infláció elleni törvénycsomagot

Már csak Joe Bidennek kell jóváhagynia a reformokat, amelyek 739 milliárd dollár bevételt generálnak az Egyesült Államoknak.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 08. 13. 14:15
BIDEN, Joe
Washington, 2022. augusztus 7. Joe Biden amerikai elnök integet útban a washingtoni Fehér Ház kertjében várakozó Marine One nevû elnöki helikopterhez 2022. augusztus 7-én. Biden koronavírus-vizsgálata negatív eredményt hozott. MTI/AP/Manuel Balce Ceneta Fotó: Manuel Balce Ceneta
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szenátus után az amerikai törvényhozás alsóháza is elfogadta helyi idő szerint péntek este a gazdasági stabilitásról szóló, több milliárd dolláros törvénycsomagot, így az már csak Joe Biden amerikai elnök aláírására vár.

A képviselőház a pártvonalak mentén, 220 demokrata párti képviselő támogatásával és a Republikánus Párt 207 képviselőjének ellenzésével, az ehhez szükséges egyszerű többséggel fogadta el a 430 milliárd dolláros törvénycsomagot.

Az úgynevezett infláció elleni törvénycsomag végső soron nemcsak az államkassza veszteségét igyekszik csökkenteni különféle adóreformokkal – 739 milliárd dollár bevételt generálva az Egyesült Államoknak –, hanem a klímavédelem szempontjából is jelentős, pozitív változásokat ígér – írja a Reuters hírügynökség.

A Biden-kormány mindezt többek között az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésével, a vényköteles gyógyszerek árazásának megreformálásával, valamint a nagyvállalatokra érvényes, 15 százalékos vállalati minimumadó kivetésével tervezi elérni.

A felsőház múlt vasárnap fogadta el a törvényjavaslatot. A maratoni, 27 órás felsőházi ülés során részletes szavazást tartottak, s a törvénycsomag szinte minden pontját külön-külön megvitatták. A szavazáson ötven szenátor támogatta és ugyanennyi ellenezte a csomagot, így végül Kamala Harris demokrata párti alelnök – aki egyben a felsőház elnöke – szavazata volt a döntő, ami a törvénycsomag elfogadásához vezetett a szenátusban. Joe Biden azt ígérte, már a jövő hét elején aláírja a törvényt, szeptember 6-án pedig az infláció elleni, történelminek nevezett törvénycsomag apropóján a Fehér Házban ünnepséget tartanak.

 A republikánus párti képviselők ellenezték a törvényjavaslatot, mert szerintük a vállalatok megadóztatása munkahelyek elvesztésével jár, és csak tovább súlyosbítja az inflációt.

A Demokrata Párt képviselői mindazonáltal üdvözölték a döntést, és abban bíznak, hogy az intézkedések javítják esélyeiket a novemberi kongresszusi választásokon. Az előzetes felmérések szerint ugyanakkor a Republikánus Pártnak van nagyobb esélye többséget szerezni a képviselőházban, de még akár a szenátusban is.

Borítókép: Joe Biden amerikai elnök  integet útban a washingtoni Fehér Ház kertjében várakozó Marine One nevű elnöki helikopterhez 2022. augusztus 7-én (Fotó: MTI/AP/Manuel Balce Ceneta)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.