2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Radar

Radar - Okosszemüveg uralhatja innentől a beszélgetéseket

Gondolták volna, hogy egyszer majd szívesen viselünk monoklit? A Stanford Egyetem informatikus hallgatói új dimenzióba helyezték a szem körüli sötét folt fogalmát.

  • Radar - Okosszemüveg uralhatja innentől a beszélgetéseket

Most már ott tart a technika, hogy beszélgetés közben nem kell gondolkodnunk a válaszon, mivel ezt egy okos szemüveg megteszi helyettünk.

A technika fejlődésének semmi sem szabhat határt, így lehetett egy úgynevezett kiterjesztett valóság szemüveget megálmodni és megalkotni egy laptop és pár jó barát segítségével. A Stanford Egyetem diákjai egy hétvégi napon a kollégiumban néhány óra leforgása alatt együtt kódolták az általuk RizzGPT-nek nevezett programot.

A 22 éves Bryan Chiang egy hackathon esemény közeledtével ihletet kapott. Ezeknek a rendezvényeknek az a célja, hogy különböző csapatok, amik üzletemberekből, szoftverfejlesztőkből és más szakemberekből állnak, meghatározott témában rövid időn belül működő informatikai eszközöket készítsenek.

A fiatalok által készített RizzGPT egy olyan szoftver, amely az OpenAI ChatGPT-t használja, tehát képes emberhez hasonló beszélgetést generálni a felhasználó felszólításai alapján. Chiang kiterjesztett valóság segítségével építette meg szerkezetét, amely kamerával, mikrofonnal és egy belső kivetítő képernyővel rendelkezik.

Mivel a monokli nyílt forráskódú, Chiang módosíthatta a belső részeket, és saját ízlése szerint kódolhatta. A RizzGPT-t úgy kódolta, hogy a mikrofonon keresztül figyelje a beszélgetést, és azt szöveggé alakítsa át, majd küldje el WiFi-n keresztül a ChatGPT-nek, hogy az válaszokat generáljon. A "karizmatikus" választ visszaküldi a monoklira, ahol a szöveg megjelenik egy belső képernyőn, amit a felhasználó el is tud olvasni.

A jelenlegi modell szigorúan csak prototípus, és mint ahogy a legtöbb próbaverzió esetében, még mindig találkozni olyan hibákkal, amelyek miatt a szöveg például nehezen olvasható. A végzős informatikus hangsúlyozta, hogy nem tervezik a RizzGPT kereskedelmi forgalomba hozni. Ehelyett őneki az a missziója, hogy megmutassa mi mindent lehet elérni a technológia segítségével.

Az alkotó elismerte, hogy bár nem ez a cél, valós kockázatot jelent az esetleges felhasználók körében, hogy túlzott függőség alakuljon ki a találmány és annak használata irányába. Az informatikus szerint ez a jövő: a számítógépek idővel felváltják a személyes, emberi kapcsolatokat.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!