2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Külföld

Megindult az ukrán ellentámadás

Ukrajna megkezdte régóta várt ellentámadását Oroszország ellen – közölték nyugati tisztviselők. Hatalmas harcok kezdődtek Délkelet-Ukrajnában. Bahmut és Zaporizzsja térségében is nagyszabású offenzívába kezdtek az ukrán csapatok, Moszkva azonban azt állítja, hogy visszaverték a támadásokat.

  • Megindult az ukrán ellentámadás

Megindult az ukrán ellentámadás – közölték nyugati tisztviselők az ABC News-zal. Bahmut környékén már egy kilométerrel visszaszorították az orosz csapatokat.

Ezzel szemben a CNN úgy értesült, hogy bár az ukrán erők „kemény ellenállást” tanúsítanak, komoly veszteségeket szenvednek el. A lap úgy tudja, az ukránok a vártnál nagyobb ellenállásba ütköztek az orosz erők részéről.

Az orosz hadügyminiszter arról számolt be, hogy visszaverték a támadást, és visszavonulásra kényszerítették az ukránokat.

"Ma hajnali fél kettőkor az ellenség megpróbálta áttörni a védelmünket Zaporizzsjánál 1500 emberrel és 150 páncélozott járművel. Az ellenséget időben észlelték a felderítőink és megelőző csapást mértünk rájuk tüzérség és a légierő segítségével, valamint tankelhárító fegyverekkel" – mondta Szergej Sojgu, aki hozzátette, a két órán át tartó összecsapásban megsemmisítettek 40 ellenséges harcjárművet és végeztek több mint 300 ukrán katonával.

Az orosz védelmi miniszter emellett a hadiipart is felszólította, hogy minél hamarabb szállítsanak fegyvert és tankokat a frontra.

Több mint 600 négyzetkilométernyi terület került víz alá a Nova Kahovka-i gát pusztulását követően. Az árvíz sújtotta régió nagyobb, mint Budapest teljes kiterjedése. Az emberek mentése folyamatosan zajlik, gyakran a háztetőkön várják a hatóságokat a lakosok.

Az árvíz sújtotta területen rekedt embereknek az ukrán hadsereg drónokkal szállít vizet és élelmet. Az érintett terület hatalmas kiterjedése miatt sokan még napokig a víz alatt álló házaikban ragadhatnak.

Az ukrán elnök csütörtökön személyesen is Herszon megyébe utazott, ahol többek között egy kórházat is meglátogatott.

"Orvoshiánnyal küzdünk, nagyon sokan elhagyták az országot a háború miatt. Értjük a szükségleteiket, segíteni fogunk. Hálásak vagyunk a munkájukért, Önök mind hősök" - mondott köszönetet a kórház dolgozóinak Zelenszkij.

A gát felrobbantásával mindkét fél a másikat vádolja.

"Egyértelműen kijelenthetjük, hogy az ukrán fél szándékos szabotázsáról van szó. Ez az akció nagyon súlyos következményekkel jár a régió több tízezer lakosára nézve, és komoly ökológiai és egyéb következményekkel jár" – fogalmazott a gát pusztulását követően a Kreml szóvivője.

Vlagyimir Putyin elnök is figyeli az eseményeket, azonban egyelőre nem tervez Herszon megyébe látogatni. A Dnyeper délkeleti partja ugyanis már orosz terület, ahol szintén jelentősek a károk.

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!