Menekülnek az emberek Budapestről, mutatjuk, merre mennek

Öt éve folyamatosan csökken a lakosság száma.

Forrás: Világgazdaság2024. 03. 18. 11:37
Budapest, városkép Budapest, 2023. december 28.
A kiáradt Duna Budapesten 2023. december 28-án. Hosszan elnyúló tetõzések, lassú apadás kíséri a dunai árhullámot; Budapesten az elõzõ nap este tetõzött az árhullám, ekkor a legmagasabb vízállás 693 centiméter volt.
MTI/Balogh Zoltán
illusztráció Fotó: MTI/Balogh Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Budapesten a népességszám 0,4 százalékkal csökkent 1,62 millióra egy év alatt, ami 2019-hez képest közel négy százalékkal kevesebb állandó lakost jelent Budapesten – adta hírül a Világgazdaság

Hozzáfűzik, ezzel párhuzamosan nőtt az agglomerációs településeken a lakosok száma, így ott megdrágultak az ingatlanok. Sokan megváltak ugyanis a budapesti lakásaiktól és inkább a vonzáskörzetben kerestek maguknak nagyobb lakóingatlant. 

Hozzáfűzik, hogy 39 százalékkal nőtt 2019-hez képest a Pest vármegyei Nagytarcsa lakossága, az ingatlanok árai pedig megduplázódtak, így az idén az átlagos négyzetméterárak már 886 ezer forintnál jártak. Érdekesen alakult az agglomerációs települések lakosságszáma is:

Érd a húsz legnépesebb város egyike lett hetvenezer feletti lakosságszámmal.

Ebben a városban öt év leforgása alatt az átlagos négyzetméterárak 108 százalékkal, 814 ezer forintra nőttek. A KSH legutóbbi népszámlálásának adatai egyébként pontosan ugyanezt támasztják alá. Míg Budapestről folyamatosan szivárog el a lakosság, addig két megyében nő a lakosok száma, Pest vármegye agglomerációjában és Győr-Moson-Sopron vármegyében. 

Fotó: KSH

Érdekesség, hogy van egy kistelepülés Magyarországon, Mezőörs, ahol 30 százalékkal többen éltek év elején 2023 januárjához képest, és az eladó lakások is ugyanennyivel drágultak egy év alatt. Az átlagos négyzetméterárak 

öt év alatt kilencszeresükre nőttek, 460 ezer forintra az Ingatlan.com adatai alapján.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.