2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Háború Ukrajnában

Következik:

Vezércikk 14:05

Kultúra

Furmint Február Nagy Kóstoló a Hagyományok Házában

Csaknem száz termelő több mint kétszáz furmintját ízlelhetik meg a látogatók a 13. Furmint Február Nagy Kóstolón február 2-án Budapesten, a Hagyományok Házában.

  • Furmint Február Nagy Kóstoló a Hagyományok Házában

Csaknem másfél évtizede merült fel először a furmint szőlőfajtát népszerűsítő programsorozat, a Furmint Február gondolata. Ennek részeként februárban szerte az országban - sőt túl a határokon is - ismét éttermek, borkereskedők, borbárok állítják majd a középpontba a furmintot - közölték a szervezők az MTI-vel.

Kiemelték, az egész hónapon át tartó rendezvénysorozat csúcspontja idén is a Furmint Február Nagy Kóstoló, amelyet a hagyományokhoz híven ezúttal is a hónap első csütörtökén rendeznek meg, a budai Hagyományok Házában.

A Furmint Február mozgalom indulásakor még méltatlanul kevés szó esett a furmintról, mára azonban mind a borászok, mind a borkedvelő közösség összeköti a tél utolsó hónapját ezzel a sok lehetőséget tartogató szőlőfajtával - emlékeztettek a szervezők.

Hozzátették: a pandémiás időszak után visszatérő Furmint Február Nagy Kóstoló látogatói 200 furmint közül találhatják meg idei kedvenceiket és mintegy 100 borásszal találkozhatnak, beszélgethetnek.

"Napjainkban egyre kevesebb olyan nagy kóstoló van, különösen a fővárosban, ahol jellemzően a borász vagy a tulajdonos mutatja be a borokat, a Furmint Február Nagy Kóstoló viszont ilyen. Ezért érdemes eljönni és első kézből ismerkedni kiváló emberekkel, izgalmas történetekkel és a nagyszerű borokkal" - idézik a közleményben Kézdy Dániel főszervezőt.

Az idei Furmint Február Nagy Kóstolóra a borászatok túlnyomó része ezúttal is a Tokaji borvidékről érkezik a Hagyományok Házába, de a Somlói borvidéket és a Balaton-felvidéket is szép számmal képviselik majd termelők.

Ezenfelül érkeznek többi között mátrai, sőt határon túli furmintok is, a soproni borvidék képviselői pedig idén debütálnak a kóstolón.

A szervezők külön büszkék arra, hogy a kezdeményezés már Európa-szerte hasonló rendezvények életre hívására ösztönzi a furmint kedvelőit, így olyan nagy városokban is hirdeti a Furmint Február mozgalom a magyar borok nagyságát, mint London, Párizs, Temesvár, Berlin vagy Edinburgh - áll a közleményben.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!