A Wizz Air vártnál gyengébb harmadik negyedéves eredményei tükrében semlegesről eladásra módosította ajánlását a Concorde, célárát pedig részvényenként 21 fontról 20,5 fontra csökkentette.

Hungary's Debrecen Airport, WizzAir, wizz, debrecen,port,air,airport, reptér,
Fotó: Bloomberg / GettyImages

Az új célár durván 25 százalékos leértékelődési potenciált jelent a pénteki záróárhoz képest.

Bukta Gábor részvényelemző ajánlásának megváltoztatásában közrejátszott, hogy a kockázatok időközben véleménye szerint rendkívül negatív irányba tolódtak el.

A közép-kelet-európai régióban a fogyasztók ugyanis egyre inkább küzdenek az elszálló inflációval, ez pedig megkülönbözteti őket a még mindig sokkal jobb körülmények között élő nyugat-európaiaktól.

Ez a különbség pedig a Wizz Airre nézve jóval kedvezőtlenebb, mint a riválisaira, hiszen a Wizz legnagyobb piaca továbbra is a régió.

Ráadásul ezt az adottságot időről időre elnézi a piac, ami félreárazáshoz vezetett korábban is.

Annak ellenére, hogy a foglalási szintek nagyon jól állnak a szezonális mintákhoz képest a vállalat információi szerint, az elemző kifejezetten óvatos a jegyárak esetleges emelkedése kapcsán a közeljövőben.

Bár a Concorde modellje a vállalat útmutatásával egyezően 10 százalék alatti jegyáremeléssel számol, ez szerinte inkább optimista forgatókönyvet feltételez.

Továbbá a Ryanair nemrég bejelentett regionális bővítése is nyomás alá helyezheti a jegyárakat a nagyobb kínálat és a fokozódó verseny miatt.

 Az ír légitársaság masszívan nyereséges lesz a márciussal záruló pénzügyi évben, likviditása egyedülálló a teljes szektorban, ez pedig ellehetetlenítheti a Wizz Air jegyárainak rövidtávú versenyképességét.

A Wizz Air részvényeivel 6,8-as 2 évre előretekintő P/E mutatón kereskednek, mely a saját historikus és a Ryanair jelenlegi értékeltségéhez képest is jelentős diszkontot jelent, mégpedig indokoltan.

Legnagyobb felfelé mutató esélynek Bukta Gábor az orosz-ukrán háború lezárását, az euró további erősödését, illetve az olajár esését tartja. Emellett a kínai turisták visszatérése is segíthetné az európai légi közlekedés talpra állását nyártól.

A Wizz Air részvénykurzusa hétfőn 0,4 százalékkal, 27,3 fontra csökkent Londonban.