Visszafordíthatatlan, forradalmi folyamatoknak nevezte pénteken az Iránban hónapok óta zajló kormányellenes tüntetéseket Sirín Ebadi Nobel-békedíjas iráni jogvédő, hozzátéve, hogy az elégedetlenkedés előbb-utóbb az iszlám köztársaság bukásához vezet. A Londonban élő, korábban bíróként dolgozó Ebadi, aki a Reuters hírügynökségnek adott telefonos interjút, leszögezte: a rezsim erőszakos, halálos áldozatokkal is járó fellépése csak fokozza az emberek haragját.

Protest in Iran held against Quran burning in Sweden
TEHRAN, IRAN - JANUARY 27: People stage a protest against the burning a copy of the Quran in Sweden after performing Friday prayer at Imam Khomeini Mosque, in Tehran, Iran on January 27, 2023. Fatemeh Bahrami / Anadolu Agency (Photo by Fatemeh Bahrami / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Fotó: Fatemeh Bahrami

A tüntetések más formát öltöttek, de korántsem értek véget

– hangsúlyozta.

Ez a forradalmi folyamat olyan, mint egy vonat, amely nem áll meg a végállomásig

– fogalmazott Ebadi, aki sok társához hasonlóan azt hangsúlyozta, hogy a mostani tüntetéshullám a legnagyobb fenyegetés az 1979-es iszlám forradalom nyomán hatalomra került teokratikus rendszerre.

Ebadi emellett úgy vélte, a nyugati államok azzal tudják a legtöbbet tenni a teheráni rezsim bukásáért, ha mérséklik a politikai kapcsolataikat Teheránnal, egyebek között visszahívják a nagyköveteiket. Nem tartja tanácsosnak emellett az Iránnal kötendő megállapodásokat, beleértve a ország nukleáris fejlesztéseit ellenőrző atomalku felélesztését.

Ebadi 2003-ban kapott Nobel-díjat, 2009 óta pedig Londonban él.

Iránban tavaly szeptemberben robbantak ki országos tüntetések egy 22 éves kurd nő, Mahsza Amini halálát követően, akit az iráni erkölcsrendészet vett őrizetbe, mert nem az előírásoknak megfelelően viselte a kötelező muszlim kendőt. Amini a fogva tartása alatt halt meg, és szemtanúk szerint a hatóságok bántalmazták.

A kormányellenes felhangokkal kísért tüntetéshullámmal összefüggésben Iránban többeket halálra ítéltek. A teheráni vezetés álláspontja szerint a tüntetéseket Irán ellenségei szították, ideértve a nyugati országokat és Szaúd-Arábiát.

A külföldi székhelyű HRANA iráni emberi jogi hírügynökség adatai alapján szerdáig 

527 tüntető halt meg, köztük 71 gyerek, és 19 262 embert tartóztattak le. Beszámoltak a biztonsági szolgálatok 70 tagjának haláláról is.

Iránban már korábban is tömegek vonultak utcára egyebek között az emelkedő üzemanyagárak, a és az egyre romló gazdasági helyzet miatt. Az országban az meghaladta az 50 százalékot, és a fiatalok közötti munkanélküliségnek is ilyen arányú. A helyzetet tovább rontja, hogy Irán ellen sok nemzetközi szankció van érvényben, és több nyugati ország, köztük Kanada és az Egyesült Államok újabb büntetőintézkedéseket léptetett életbe Amini halálát követően.