Nemzetközi gazdaság

Érzékeny pontra szúrtak a szankciók: elfogytak a holttestek Oroszországban

Olyan helyen is fájhatnak a nyugati szankciók Moszkvának, ahol nem is gondoltuk volna. Az oroszországi orvostudománynak rég nem látott holttesthiánnyal kell szembenéznie.

Váratlan helyen okoznak kellemetlenséget Oroszországnak a háború miatt ellene bevezetett nyugati szankciók. Az orosz orvostudomány számára jelentős fennakadásokat okoz, hogy szakembereik nem tudnak kellő boncolási tapasztalatot szerezni, mivel az országban kevés a holttest, importálni pedig a szankciók nyomán nem tudnak – írta meg a Newsweek.

Grungy,Photo,Of,Feet,With,Toe,Tag,On,A,Morgue
Grungy photo of feet with toe tag on a morgue table
Érzékeny pontra szúrtak a szankciók: elfogytak a holttestek Oroszországban
Érzékeny pontra szúrtak a szankciók: elfogytak a holttestek Oroszországban.
Fotó: Fer Gregory

Alekszej Ivanov, az egyik nagy oroszországi anatómiai magánlaboratórium vezetője arról panaszkodott, hogy az orosz orvosok kénytelenek Örményországba, Grúziába, Törökországba és Azerbajdzsánba utazni, hogy tanfolyamokon vegyenek részt, ahol az anatómiai oktatás és kutatás kulcsfontossági tudásanyagát elsajátítva holttesteket tanulmányozhatnak.

A háború kezdete előtt a holttesthiányt az Amerikai Egyesült Államok segítségével oldották meg, azonban 2022. február 24. óta – számos más, korábban importált dologhoz hasonlóan – erre már nincs lehetőség.

Tovább fokozza a nehézségeket, hogy számos olyan ország, amely továbbra is fenntartja jó kapcsolatait Moszkvával, nem szállít holttesteket.

A muszlim országokban és Indiában szigorúan tilos a holttestekkel kapcsolatos bárminemű manipuláció és a kereskedés egyaránt, így ezekből az államokból szóba sem jöhet a behozatal.

Ivanov az interjúban elmondta, hogy Oroszország csaknem egy éve nem tud új beszállítókat találni.

Maria Potemkina, a moszkvai Pirogov Orosz Nemzeti Orvosi Kutatóegyetem high-tech oktatásfejlesztési csoportjának vezetője arról számolt be, hogy tavaly november óta az orvosokat és az orvostanhallgatókat a virtuális valóság segítségével képzik Oroszországban. Potemkina szerint a VR-technológiák segítségével létrehozott szimulátorok megbízhatók, és lehetővé teszik az orvosi munkában való elmélyülést.

A hallgató felmérheti a beteg állapotát, műszeres kutatási módszerekkel vizsgálhatja őt, majd elvégezheti a kezeléseket, többek között a kardiopulmonális újraélesztést is

– ismertette a szakértő.

Hozzátette: a VR-szimulátorok előnye, hogy segítségükkel biztonságosan újrateremthetnek olyan életveszélyes helyzeteket, amelyeket a képzés során nem tudnak rekonstruálni.

Oroszország az idén 1500 tankot tervez gyártani, legalábbis papíron

Dmtirij Medvegyev, az Orosz Biztonsági Tanács alelnöke egy interjúban arról beszélt, hogy a Nyugat hatalmasat téved, amikor azt gondolja, hogy Oroszországnak nincsenek meg az eszközei a rohamos fegyverépítéshez. A volt államfő közölte, hogy országának minden feltétel adott ahhoz, hogy rengeteg fegyvert építsen, és idén 1500 tank le is gurul a futószalagokról. Ezeket természetesen egyből küldik is Ukrajnába.

 

Oroszország boncolás orvostudomány szankciók
Kapcsolódó cikkek