Nevetséges potyagóllal indult a Tuchel-korszak a Bayern Münchennél

A Bayern München–Dortmund alapesetben is a legnagyobb rangadó a Bundesligában. Ezúttal ez hatványozottan igaz volt, hiszen a két csapat szoros harcot vív az aranyéremért, a bajorok kispadján pedig egy korábbi Dortmund-edző, Thomas Tuchel debütált. Azt azonban ő sem gondolhatta, hogy ezt 4-2-es, könnyed győzelemmel teszi meg, javarészt egy elképesztő potyagólnak köszönhetően.

Magyar Nemzet
2023. 04. 01. 20:27
null
FBL-GER-BUNDESLIGA-BAYERN MUNICH-DORTMUND Fotó: CHRISTOF STACHE
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Bundesliga 26. fordulója előtt a Dortmund 53 ponttal állt a bajnokság első helyén, a Bayern München 52-vel a másodikon. Ennél szorosabb aligha lehetne a két legnagyobb német klub versenyfutása, a Der Klassikert pedig még tovább fűszerezte, hogy a Bayern élén most debütált Thomas Tuchel vezetőedző (s vele együtt Lőw Zsolt is másodedzőként), akit a múlt héten kirúgott Julian Nagelsmann helyére neveztek ki.

Puhatolózó játékkal kezdődött a meccs, nagy dolgok nem is történtek a 13. percig, amikor azonban nem akartunk hinni a szemünknek. A Bayern középső védője, Dayot Upamecano indítani akarta Leroy Sanét, de a passza túl hosszúra sikerült, ráadásul a Dortmund kapusa, Gregor Kobel is kijött a labda elé. Csakhogy a svájci kapus hatalmas lyukat rúgott, majd rögtön a fejét fogta, ugyanis a labda begurult az üres kapuba egy teljesen ártalmatlan helyzetben. Upamecano góljával tehát máris vezetett a Bayern.

Kobel az elképesztő potyagóllal a képzeletbeli Karius-díj legnagyobb várományosa lett: ilyen fontos meccsen ilyen nagyot hibázni Loris Karius védjegye volt eddig, aki a Liverpool kapusaként vált nevetségessé a Real Madrid elleni 2018-as BL-döntőben.

A Dortmund kapusa azért volt különösen balszerencsés, hogy pont most hibázott ekkorát, mert egyébként a Bundesliga egyik legjobb kapusa ebben az idényben, nagy szerepe volt abban, hogy a csapata éllovasként érkezett a müncheni rangadóra. A meccs előtt Kobel nyolc kapott gól nélküli meccset hozott le (3. legjobb a mezőnyben), 76,8 százalékkal védte a lövéseket (2. legjobb) és átlagban 4,1 gólt megelőző bravúrja volt (2. legjobb).

Bayern Munich - Borussia Dortmund
Nem volt esélye a Dortmundnak Münchenben. Fotó: Tom Weller

Kobel Bayern elleni hibája mégis sokba került: először is a rangadó elvesztésébe, és talán a bajnoki címbe is nyolc fordulóval a vége előtt. A mérkőzés korai szakaszában egy ilyen potya teljesen megfogta a Dortmundot, és innentől tulajdonképpen sétagalopp volt a meccs a Bayern számára.

még az első félidőben duplázott, az 51. percben Kingsley Coman góljával már négy góllal vezetett a Bayern. Hogy nem lett megalázó a Dortmund veresége, az annak köszönhető, hogy a kicsit kiengedő bajorok mellet Emre Can tizenegyesből szépített a 72. percben, majd a hajrában (90. perc) Malen góljával egy újabb szépségtapasz összejött. 

Így végül „csak” 4-2-re nyert a Bayern.

De ennek a győzelemnek az előnye lélektanilag rengeteget jelent a münchenieknek, akik tehát sikerrel kezdtek Tuchel irányításával. Az előny pedig kézzelfogható: két ponttal ellépett a Bayern a Dortmundtól, s immáron újra az első helyen áll a bajnokságban.

A forduló többi Bundesliga-meccséről itt írtunk, benne Szoboszlai Dominikék hazai vereségével.

Borítókép: A Bayern München a Dortmund fölé kerekedett (Fotó: Christof  Stache/AFP)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.