2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Belföld

Szijjártó Péter: Magyarország és Kína stratégiai partnerek

Magyarország és a Kínai Népköztársaság stratégiai partnerei egymásnak, "mi úgy tekintünk Kínára, mint egy országra, mellyel az együttműködés jelentős előnyökkel jár" - mondta a külgazdasági és külügyminiszter szombaton a Facebookra feltöltött videójában.

  • Szijjártó Péter: Magyarország és Kína stratégiai partnerek

Szijjártó Péter egyúttal háláját fejezte ki, hogy Magyarországot hívták meg díszvendégként a World Battery Conference-re. Az eseményt a kínai Jipin városában rendezték meg. A miniszter felidézte, 13 évvel ezelőtt a magyar kormány bejelentette a Keleti Nyitás politikai startégiáját, amely a kölcsönös előnyökkel járó együttműködést szorgalmazza a keleti országokkal. Ezen belül ösztönzik a kínai befektetőket, hogy Magyarországot válasszák európai helyszínüknek. "Ez a politika, ez a politikai stratégia óriási sikertörténet" - jelentette ki a tárcavezető.

Közölte, a kínai vállalatok folyamatosan élnek a leginkább befektetőbarát környezettel Európában és a legalacsonyabb vállalati adókulccsal a kontinensen. Rámutatott, hogy 2020 volt az első olyan év, amikor a kínai befektetők hozták a legtöbb befektetést Magyarországra és a jelenlegi adataik szerint az idei lesz a második ilyen év. Szijjártó Péter szerint ennek az oka, hogy az elektromos akkumulátorgyártók Kínából, Magyarországot választják helyszínéül az európai tevékenységüknek. Magyarország egy találkozási ponttá vált a keleti és a nyugati befektetőknek - tette hozzá a miniszter.

Kiemelte: "mi egyike vagyunk a világ három országának Kína és Németország mellett, ahol gyárat üzemeltet mindhárom német prémium autómárka, akik mindannyian az eletromobilitási stratégiájuk szívét Magyarországon helyezték el". Ezeknek az akkumulátor-beszállítóik a kínai vállalatok. Ezért volt nagy megtiszteltetés, hogy bejelenthették a CATL és az EVE Energy óriási befektetéseit Magyarországra és egy másik top tízbe tartozó elektromos akkumulátorgyártó vállalat befektetését is hamarosan bejelentik - mondta Szijjártó Péter.

Arra is kitért, hogy ezeknek az óriási befektetéseknek köszönhetően Magyarország a 4. helyen szerepel világviszonylatban az elektromos akkumulátorgyártás terén és amint ezek a befektetések befejeződnek az ország a második lesz. Az elmúlt 1-1,5 évben Magyarország első számú export terméke az elektromos akkumulátorok voltak, ez hozzájárult az ország tavalyi óriási exportrekordjához, így "világszinten a 34. helyen vagyunk, annak ellenére, hogy csak a 95. helyen állunk lakosságszámban" - mondta a tárcavezető.

"Szeretném kifejezni hálámat a kínai befektetőknek, hogy ilyen bizalmat tanúsítanak Magyarország és a magyar emberek iránt" - fogalmazott a miniszter. Egyúttal jelezte, továbbra is ösztönözni fogják a kínai befektetőket, hogy bővítsék magyarországi kapacitásaikat vagy új európai gyáraikat Magyarországra hozzá.

MTI 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!