Kiélezett küzdelem vár Szoboszlaira

2024. március 28. 15:20

Újra a klubfutball kerül fókuszba, a válogatott szünet után ráfordulnak a csapatok a bajnokságok hajráira: Angliában régen volt ennyire kiélezett a küzdelem.

2024. március 28. 15:20
Arsenal's German midfielder #29 Kai Havertz (L) is tackled by Liverpool's Hungarian midfielder #08 Dominik Szoboszlai (R) as they fight for the ball during the English Premier League football match between Liverpool and Arsenal at Anfield in Liverpool, north west England on December 23, 2023.
Szabó Péter

Fotó: Paul Ellis/AFP

Kialakult a nyári labdarúgó Európa-bajnokság mezőnye, így a játékosok számára a válogatott kihívásokat néhány hónapra felváltják a klubkötelezettségek. Jönnek a bajnokságok és a nemzetközi kupák hajrái, izgalmakban biztosan nem lesz hiány az előttünk álló időszakban.

A topbajnokságok közül azonban gyakorlatilag a német, az olasz, a spanyol és a francia is eldőlt, egyedül a szívünkhöz közel álló NB I-ben és a szigetország élvonalában, a Premier League-ben várható kiélezett csata az aranyéremért. Olyannyira, hogy Angliában régen látott izgalmakra van kilátás,

egy évtizede nem történt hasonló, hogy három együttes is reális harcban legyen a bajnoki címért

– jelenleg a 64 pontos Arsenalt és a Szoboszlai Dominikkal menetelő Liverpoolt egyetlen pont hátránnyal követi a tabellán a címvédő Manchester City.

Premier League-történelem – a dobogósok legszorosabb versenyfutása 28+ mérkőzés után
1. 2013-14-es szezon 36 mérkőzés Man. City 80 pont, Liverpool 80 pont, Chelsea 79 pont
2. 1998-99-es szezon 31 mérkőzés Man. United 64 pont, Arsenal 63 pont, Chelsea 63 pont
3. 2009-10-es szezon 29 mérkőzés Chelsea 64 pont, Arsenal 64 pont, Man. United 63 pont
4. 2023-24-es szezon 28 mérkőzés Arsenal 64 pont, Liverpool 64 pont, Man. City 63 pont
5. 2001-02-es szezon 28 mérkőzés Man. United 57 pont, Arsenal 57 pont, Liverpool 56 pont

Nem vitás, az Arsenal, a Liverpool és a Manchester City jelenlegi formája lélegzetelállító. A bajnoki tabella mellett a teljesítményadatok is azt mutatják, hogy Mikel Arteta, Jürgen Klopp és Pep Guardiola olyan csapatokat irányítanak, amelyek egy teljesen saját világban élnek. A manapság divatos szakkifejezés, a várható lőtt és kapott gólok különbségét kifejező mutató (xGD) csak ennél a három együttesnél nagyobb meccsenként, mint 1,0. Sorrendben az Arsenal (+1.4), a Manchester City (+1.1) és a Liverpool (+1.0) – az Aston Villa áll a következő helyen +0.5-tel. A Villa az 1990-es évek vége óta a legjobb élvonalbeli helyezésére hajt, de még így is fél góllal marad el a Liverpool mögött az xGD-t illetően.

A dobogósok és a liga többi tagja között hatalmas a szakadék, a három legjobb között viszont csak árnyalatnyi a különbség – ez az, ami a Premier League történetének egyik legizgalmasabb bajnoki versenyévé teheti az idei hajrát.

A Premier League 20 csapatos története során eddig mindössze négy szezonban fordult elő, hogy a tabella első három helyezettje között 28 meccs után egy pontnyi különbség van: a 1998-99-es, a 2001-02-es, a 2009-10-es és a 2013-14-es kiírásban – és ezt látjuk a mostani szezonban is. Ami külön öröm, hogy magyar érdekeltsége is van az idei történelmi pillanatoknak, válogatottunk csapatkapitánya, a Liverpool által nyáron szerződtetett Szoboszlai Dominik is kiveszi a részét a Vörösök meneteléséből.

A, mint Arsenal

A londoniak 2024-ben minden bajnoki mérkőzésüket megnyerték, zsinórban nyolc sikernél járnak, parádés formájuknak köszönhetően vezetik is a ligát, Mikel Arteta munkája beérni látszik, az Ágyúsok támadójátéka egészen lehengerlő: 28 meccsen 70 találatnál járnak, amely meccsenkénti 2,5 szerzett gólt jelent. Eközben ráadásul Sakáék kapták a legkevesebbet, mindössze 24-szer zördült meg a hálójuk. A csapat a Premier League mellett még a Bajnokok Ligája negyeddöntőjében is érdekelt, ahol a Bayern Münchennel csaphat össze. Hiába az ihletett forma és a statisztikai mutatók sokasága, a szakemberek mégsem a londoniakat tartják a PL fő esélyesnek, többek között a közelmúlt bajnoki hajráiban mutatott összeomlásaik, és a legnehezebbnek bélyegzett sorsolásuk miatt.

L, mint Liverpool

A Liverpool sokáig vezette a tabellát, jelenleg holtversenyben állnak az élen, és papíron rájuk várnak a legkönnyebb ellenfelek – ha nem lenne botorság ebből kiindulni az angol labdarúgásban. Ott van azonban a sokadik sérüléshullám, amely sújtja a Vörösöket, ebből már Szoboszlai Dominik is átvészelt egyet, de visszatérése óta újra csúcsformában szárnyal. Elég csak az Európa-ligában vagy a címeres mezben szerzett góljaira gondolni. És illik említést tenni a Klopp-faktorról is, hiszen a német menedzser januárban bejelentette, hogy a szezon végén pihenőt tart és elhagyja Liverpoolt, így a játékosok érte is kettőzött erővel küzdenek majd a következő tíz fordulóban. A Ligakupát már behúzták, az Európa-ligában készülhetnek az Atalanta elleni negyeddöntőre, a bajnokságban pedig...?

Ezt is ajánljuk a témában

M, mint Manchester City

A címvédő, tavaly triplázó Manchester City ezúttal is bejelentkezett az aranyéremre, zsinórban negyedszer vezetné a csúcsra a „hangos szomszédot” Pep Guardiola, amely még senkinek nem sikerült a Premier League-érában. A City ráadásul nem lassít, idén is három vasat tart a tűzben, a bajnokság mellett az FA-kupában is készülhet a Chelsea elleni elődöntőre, a Bajnokok Ligájában pedig a Real Madrid elleni slágermeccs tartja majd lázban a futball szerelmeseit. Erling Haaland a hagyományoknak megfelelően szépen termel, 18 góljával vezeti az angol góllövőlistát, nem panaszkodhatnak a norvégra a Kékek szurkolói. Guardiola vezetésével a manchesteriek már többször bizonyították, hogy elbírják a rájuk nehezedő nyomást, és kiélezett helyzetekben sem jellemző, hogy hibáznak.

Meddig maradhat ilyen szoros az élmezőny?

A szezon ilyen késői szakaszában tehát meglehetősen ritka, hogy három rivális is ringben van a bajnoki címért, a nagy kérdés, hogy meddig marad ilyen szoros a versenyfutás? Nem valószínű, hogy az utolsó fordulóig ilyen kiélezett lesz az állás a három csapat között – eddig legalábbis a sorozat 1992 óta íródó újkori történetében nem volt egyetlen olyan Premier League-szezon sem, amikor az utolsó fordulóban még három csapat is megszerezhette volna a bajnoki címet.

Utoljára az 1971–1972-es szezonban fordult elő, hogy az utolsó forduló alapján három csapat között dőlt el az aranyérem sorsa: akkor a Leeds Unitedet, a Derby Countyt és a Liverpoolt mindössze egy pont választotta el egymástól a záróforduló előtt.

A Derby végül úgy nyerte meg a címet, hogy az utolsó meccsen legyőzte a Vörösöket...

Az angol futball szurkolóinak csak azt kívánjuk, hogy élvezzék ki az előttünk álló hónapokat – jön az elmúlt 10 év legjobb hármas versenyfutása a bajnoki címért! Főszerepben a liverpooli mezben brillírozó Szoboszlai Dominikkal!

Ezt is ajánljuk a témában

A 2023-24-es Premier League-szezon hajrájának a sorsolása a dobogósok számára:
  Arsenal                                          Liverpool                                      Manchester City
Man. City (i)                                       Brighton (h)                                            Arsenal (h)
Luton (h)                                             Sheffield (h)                                          Aston Villa (h)                          
Brighton (i)                                        Man. United (i)                                  Crystal Palace (i)
Aston Villa (h)                                  Crystal Palace (h)                                      Luton (h)     
Wolves (i)                                             Fulham (i)                                             Tottenham (i)   
Chelsea (h)                                           Everton (i)                                              Brighton (i)     
Tottenham (i)                                     West Ham (i)                                        Nottingham (i)
Bournemouth (h)                              Tottenham (h)                                         Wolves (h) 
Man. United (i)                                  Aston Villa (i)                                          Fulham (i)   
Everton (h)                                            Wolves (h)                                           West Ham (h) 

 

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-76
2024. április 28. 00:16
🍓 ️ ­­A­­­ ­d­­ö­­g­ö­­s­­­ ­­l­á­­n­y­­o­k­­­ ­­v­á­­r­­n­­a­­­k­ ­r­á­d­ 👉 𝗪­𝗪­­𝗪­­­.­𝗖­𝗨­𝗠𝟰­­.­­𝗙­­𝗨­­­𝗡
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!