Dibusz Dénes: Cserszeszov másként látja a futballt

Dibusz Dénesnek új ingert jelent, hogy Sztanyiszlav Csercseszovval dolgozik együtt. Nem véletlenül. Egykoron az orosz edző is kapus volt, így jobban tudja értékelni a Fradit immár nyolc éve erősítő válogatott hálóőr teljesítményét. Dibusz arról is beszélt, nem lesz egyszerű az új idény, hiszen két fronton, a válogatottal a Nemzetek Ligájában, majd a Fradival a Bajnokok Ligája selejtezőjében is helyt kell állnia.

Magyar Nemzet
2022. 05. 20. 13:44
Dibusz Dénes FTC
Fotó: Nemzeti Sport/Szabó Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Zaklatott idényen vagyunk túl. Az előző kiírásoktól annyiban mindenképpen eltérő volt a mostani, hogy akadtak periódusok, amikor nehezebben jöttek az eredmények. Még ha a végére úgy is alakult, hogy négy fordulóval a vége előtt biztossá tettük a bajnoki címet.

Nekem is voltak jó mérkőzéseim, akadtak bravúrjaim, ám összességében, utólag visszagondolva az az ember érzése, hogy nyögvenyelős volt az idei arany­érem megszerzése

– jellemezte a mögöttünk hagyott NB I-es évadot a Ferencváros csapatkapitánya a Nemzeti Sportnak adott interjúban. A sportnapilap osztályzatai alapján Dibusz lett az idény legjobb kapusa.

A Fradi játékosa arról is beszélt, hogy neki különösen új ingert jelentett a közös munka Sztanyiszlav Csercseszovval.

– Ő az első vezetőedző, aki edzésen is megdicséri a kapusokat. Korábban ez nem volt megszokott... Aki sosem volt kapus, az egymás közti játék alkalmával azon bosszankodik, miért maradt ki a helyzet, miért nem választott más megoldást a csatár, mintsem a kapust magasztalja.

Sztanyiszlav Cserszeszov másként látja a futballt, a kapusok szemszögéből is nézi a labdarúgást.

Ő az ilyen helyzeteknél inkább bennünket dicsért, nem a csatárt szidta le – mondta Dibusz, majd szakmai dolgokról is beszélt, nevezetesen, miként értékelik a csapat és azon belül az ő teljesítményét.

– Ha minden rendben ment, nyugtázzuk, hogy sikeres mérkőzésen vagyunk túl, ha viszont akadtak szituációk, amelyek kétséget hagytak maguk után, azt a következő nap megbeszéljük. A saját jeleneteimről rendre megkapom az összevágott videóanyagot, így mindig naprakész vagyok, miben hibáztam, miben kell javulnom. Vissza tudom magamat nézni, nem kell az egész mérkőzést elejétől a végéig lepörgetni – említett részleteket a válogatott kapus.

Dibusz szerint a kupadöntő nemcsak a győzelem miatt fontos, hanem mert megmutatta, hogy a Ferencváros igenis fejlődött a tavasszal.

– Nagy tétre menő mérkőzés volt, olyan találkozó, amelyen nem lehetett hibázni, mégis kifejezetten jó játékot nyújtottunk. Végig fegyelmezettek voltunk, az a kilencven perc bizakodásra adhat okot az előttünk álló Bajnokok Ligája-selejtező előtt. Persze kérdés, milyen kerettel vágunk neki az idénynek – jegyezte meg.

Az FTC már június 6-án megkezdi a felkészülést az idényre, többek között Dibusz, és Vécsei Bálint, a keret magyar válogatott játékosai nélkül, hiszen ők június elején a Nemzetek Ligájában szerepelnek.

– A nyáron kétszer is edzőtáborba megyünk, mi hárman a másodikban csatlakozunk a kerethez. De ez nem okozhat problémát, így is lesz idő, hogy az új játékosok is megismerjenek bennünket.

A tavasz elején látszott, hogy az alapos téli felkészülés hiányzott, gyengébb is volt az indulás, jó néhány hétnek el kellett telnie, mire igazán össze­állt a játékunk.

A nyáron ezzel nem lehet gond. A Bajnokok Ligája selejtezőjében az első két körben kiemeltek leszünk, ami nem azt jelenti, hogy ne kaphatnánk kemény ellenfelet. Újabb jelentős kihívások elé nézünk, ám az elmúlt években bizonyítottuk, hogy nemzetközi szinten is megálljuk a helyünket – bizakodik a Fradi csapatkapitánya.

külföldre tart

Ádám Martin lett az idény legjobb labdarúgója. Nem csupán a RangAdó szavazatai, hanem a Nemzeti Sport osztályzatai alapján is. A paksi csatárt nem lepte meg a hír...

– Ha engem láttak a legjobbnak, köszönöm, úgy vélem, a harmincegy gólom sokat nyomott a latban – felelte, egyetértve abban, hogy a 2021–22-es volt pályafutása legjobb idénye.

– Amit ebben a bajnokságban elértem, tényleg csúcs volt! A harmincegy gól mellett adtam jó néhány gólpasszt is, szinte minden mérkőzésen hozzá tudtam tenni valamit a csapat játékához. Persze volt egy-két gyenge meccsem is, de kinek nincs?! Ugyanakkor a legtöbb találkozón betaláltam, mind a tizenegy csapatnak rúgtam gólt, erre különösen büszke vagyok. S akkor még nem beszéltem arról, hogy márciusban bemutatkozhattam a válogatottban, a pontot pedig azzal tettük fel az i-re a Pakssal, hogy klubtörténelmet írva bejutottunk a Magyar Kupa döntőjébe. Nem vitás, csodás hónapok vannak mögöttem – összegezte az évadot.

Ádám Martin természetesen hálás Bognár Györgynek, a Paksról távozó vezetőedzőnek a bizalomért. Bognár mellett Waltner Róbert segítette jelentősen a pályafutása során, mégsem szeretne, ahogy hírlik, a Paksra tartó trénerrel együtt dolgozni.

– Ne értse félre senki, de abban bízom, hogy nem alakul így. Természetesen hallottam arról, hogy Waltner Róbert válthatja Bognár Györgyöt, örülnék is, ha ő lenne a Paks következő szakvezetője, én azonban szeretnék egy lépcsőfokkal feljebb lépni, és ha egy mód van rá, külföldön megméretni magam – már csak a válogatottnál elvárható nemzetközi szint miatt is. Meglátjuk, sikerül-e, de úgy vagyok vele, mikor, ha nem egy ilyen idény után?!  

Borítókép: Dibusz Dénes az idény legjobb kapusa (Fotó: Nemzeti Sport/Szabó Miklós)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.