Az Országgyűlés megszavazta az alaptörvény 10. módosítását, amelynek értelmében a szomszédban zajló háború okán is veszélyhelyzetet hirdethet a kormány. A sarkalatos részek elfogadásához a jelen lévő országgyűlési képviselők kétharmadának igen szavazatára volt szükség.

Varga Judit igazságügyi miniszter javaslata kibővíti a kihirdethetőségének lehetőségét a szomszédos országban fennálló fegyveres konfliktus, háborús helyzet vagy humanitárius katasztrófa esetkörével, amennyiben annak Magyarországra is kiható súlyos következményei vannak.

 

A háború és a szankciók hatalmas gazdasági felfordulást, drasztikus áremelkedést okoztak – mondta Orbán Viktor a közösségi oldalára kedden délután feltöltött videóban. A kormányfő figyelmeztetett: a világ egy gazdasági válság küszöbén áll. Magyarországnak ebből a háborúból ki kell maradnia, és meg kell védeni a családok anyagi biztonságát. Ehhez a kormánynak mozgástérre, azonnali cselekvésre való képességre van szüksége.

A kormány ezért ma éjféltől bevezeti a veszélyhelyzetet. Ez is lehetővé teszi a kormánynak, hogy azonnal reagáljon és megvédje a családokat.

Ez most különösen embert próbáló feladat lesz – Orbán Viktor

Néhány órával azt követően, hogy az Országgyűlés kétharmados többséggel megszavazta az Alaptörvény tizedik módosítását, Orbán Viktor ötödik kormányának miniszterei esküt tettek a Parlamentben.