idezojelek

Újabb támadás indult Orbánék ellen

Eddig és ne tovább!

Felhévizy Félix avatarja
Felhévizy Félix
Cikk kép: undefined

Felhévizy Félix nagyon szeret utazni. Többször repült már a Ryanair gépeivel is. Tulajdonképpen nem volt rossz tapasztalata, azt kapta, amit várt egy fapados légitársaságtól. Ahogy visszaemlékszik, mindig tele voltak a gépek, amelyekkel utazott. Tehát joggal feltételezte és feltételezi most is azt, hogy bizony nagyon jól keresnek a légitársaságok. Természetesen a Covid-időszakot ebből le kell számítanunk, hiszen akkor sajnos nem lehetett utazni. Azonban amióta ismét elindult a turizmus, itt a nyár, tolonganak az utasok a repülőjegyekért. Ennek ellenére az emberek egyre jobban érzik a mindennapjaikban a háború okozta infláció negatív hatását. Nyugaton a politikusok a háború és a tavaly ősz óta tartó energiaár-robbanás okozta infláció költségeit az állampolgárokra akarják áthárítani. Magyarország kormánya más utat választott. Hiszen azt a célt tűzte ki maga elé, hogy megőrzi az elmúlt 12 évben elért gazdasági eredményeket, így a magas foglalkoztatottságot, a rezsicsökkentést, a nyugdíjak értékét és a családtámogatásokat. Ennek érdekében úgy döntött, hogy különadót vet ki azokra a multinacionális cégekre, amelyek extraprofitot realizálnak. 

Ez nyilván fáj az érintett nagyvállalatoknak, de jogos igény és elvárás, hogy ebben a nehéz helyzetben ők is vegyék ki a részüket a terhekből. Van olyan cég, amelyik ezt nem tartja jogosnak, jelesül az ír székhelyű Ryanair, amelynek a vezetője Michael O’Leary valóságos hadjáratot indított a magyar kormány ellen a különadó miatt és természetesen egyből az utasokra hárította a különadót. A cég közölte az utasaival, hogy egy bizonyos időpontig visszaléphetnek a vásárlástól, ez esetben nem vonják le a bankszámláikról a repülőtársaság által „légiforgalmi adónak” elnevezett többletdíjat. Amennyiben viszont a jegyvásárlók nem jelzik az elállási szándékukat, a fapados cég érvényesíti az önkényes áremelést. 

Természetesen ez tűrhetetlen és felháborító, a magyar kormány lépett is

Magyarország kormánya elfogadhatatlannak tartja és a leghatározottabban elutasítja, hogy a Ryanair a légitársaságokra kivetett extraprofit-különadóját áthárítja az utazókra, ezáltal újabb extraprofit beszedését célozva – közölte az Igazságügyi Minisztérium. 

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter pedig fogyasztóvédelmi vizsgálat elrendelését indítványozta annak érdekében, hogy a kormányhivatal illetékes szervei a fogyasztóvédelmi jogkörüknél fogva alaposan vizsgálják meg és lehetőség szerint akadályozzák meg a légitársaság tisztességtelen eljárását. 

Michael O’Leary, a társaság vezetője a baloldali sajtóban megjelent újabb sértegetésekkel és a magyar családoknak címzett, arcátlan felhívással állt elő, amelynek különösen az alábbi pontja meglepő:

 „Miért vetnek ki »többletnyereség« adót az olyan veszteséges légitársaságokra, mint a Ryanair és a Wizz Air, amelyek rekordveszteségről számolnak be a Covid-helyzet, valamint az ukrán invázió miatt?”

 Valaki elmondhatná a nagyszájú O’Learynek, hogy csak az extraprofit adózik extraadóval. Tehát ha veszteséges lenne a Ryanair, akkor eleve nem érintené őket a különadó. De mivel a társaság vezetője teljesen kikészült, egészen Brüsszelig rohant panaszkodni, és egészen meghökkentő, személyeskedésig fajuló mondatokat mondott a kormány több tagjáról, egészen bizonyos, hogy szó sincs itt veszteségről, sőt! 

Az Alapjogokért Központ úgy fogalmazott: onnan lehet biztosra venni, hogy az extraprofit-különadó kivetésével jó úton jár a kormányzat, hogy a baloldali pártok egyből a védelmükbe vették a többletbevételhez jutott nagy multinacionális cégeket. A Párbeszéd például a közösségi oldalán szavazást indított arról, hogy a magyar kormány és a Ryanair légitársaság vitájában kinek van igaza. 

„Most, hogy már fényes tekintetű Deutsch Tamás is megszólalt a témában, muszáj feltennünk a kérdést! Kinek szurkolsz a csatában?” – olvasható a posztjukban. 

Szerencse, hogy volt egy józanul gondolkodó is a baloldalon, hiszen Ungár Péter kemény hangú riposztban reagált a Párbeszéd arcátlanságára: 

„Szerintem egy zöldpárt nem igazán szurkolhat egy szennyező nagyvállalatnak. A jogos kormánykritika nem szerencsés, ha nagyvállalatok simogatásába fordul át. Önmagában az, hogy a Ryanair adóterhe nő, nem lenne probléma.” 

– Azok a baloldali pártok, amelyek a multinacionális cégek mellé álltak ebben az ügyben a magyar emberek helyett, nagyon rossz lóra tettek, hiszen a Nézőpont Intézet legfrissebb közvélemény-kutatásából kiderült, hogy a magyar választók túlnyomó többsége, hetven százaléka egyetért az extraprofit-különadó kivetésével. A fényes tekintetű O’Leary úrnak pedig azt üzenjük, amit a Columbo 1978-as Összeesküvők című epizódjának iszákos ír rosszfiúja, Joe Devlin mond, amikor gyűrűjével megkarcolja a Full’s Irish Dew márkájú whiskey üvegét: Eddig és ne tovább!

Mert egészen biztos, hogy pórul fog járni, hiszen a végső ítéletet a magyar utazóközönség fogja kimondani, és ők nagyon rosszul tűrik, ha palira akarják őket venni – gondolta magában Felhévizy, és nagyon gyorsan törölte a szeptemberre szóló foglalását a Ryanair weboldalán.

Borítókép: A Ryanair vezérigazgatója, Michael O’Leary az új adó miatt sértegette a kormányt (Fotó: Stephanie Lecocq) 

Ha az összes Poszt-traumát látni szeretné, kattintson IDE!

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Gajdics Ottó avatarja
Gajdics Ottó

A baloldal elvenné a tanárok pénzét

Fricz Tamás avatarja
Fricz Tamás

A WEF az egyik legnagyobb veszély

Ambrus-Jobbágyi Zsófia avatarja
Ambrus-Jobbágyi Zsófia

Elegünk van a sokszorosan leszerepelt politikai szereplőkből!

Jeszenszky Zsolt avatarja
Jeszenszky Zsolt

Miért hanyatlik a kereszténység?

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.