Nincs meg a bizalom Niedermüller iránt

Nem elég, hogy Belső-Erzsébetváros lakói egyre elkeseredettebbek, a 7. kerületi lakosok most már azért is aggódhatnak, hogy a bulinegyed továbbterjed a körúton kívülre. Ugyan nem egy szórakozóhely, csupán egy bisztró akar teraszt nyitni a Király utcában, a DK-s polgármester tétlensége miatt a helyiek részeges hordáktól tartanak.

Vizvári Soma
2022. 07. 07. 6:30
null
20210712 MN Budapest A Budapesti Közlekedési Központ sajtótájékoztatója. Téma: kezdődik a munka a Blaha Lujza téren. Résztvevők: Karácsony Gergely főpolgármester, Horváth László, a BKK projektmegvalósítás igazgatója, Pikó András, a VIII. kerület pol Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Hiába állítja azt Erzsébetváros hivatalos oldala, hogy kompromisszum alakult ki a városrész lakói között a vendéglátóhelyek teraszait illetően. Ez egyszerűen nem igaz, és erről bárki meggyőződhet, ha megnézi az Élhető Erzsébetvárosért csoport videóját a minapi lakossági fórumról – mondta a Magyar Nemzetnek Juhász Dóra Szvetlana, aki több erzsébetvárosi lakóépületnek is közös képviselője.

Nemrég azért tartottak lakossági fórumot a DK-s polgármester, Niedermüller Péter részvételével a Király utcai K11 Művészti és Kulturális Központban, hogy a kerület lakói megvitathassák, hogyan kellene felhasználni az erzsébetvárosi köztereket a jövőben.

Az eseményt annak apropóján szervezték meg, hogy nemrég egy, a Király utca külső erzsébetvárosi részén üzemelő vegán bisztró és söröző mozgalmat indított a szabad teraszokért.

Követelésük lényege az volt, hogy önkormányzati rendelettel engedélyezzék a 7. kerületben, hogy a parkolók helyére teraszokat telepíthessenek a vendéglátóhelyek. Ennek érdekében a mozgalom aláírásokat is gyűjtött, hogy helyi népszavazást rendezzenek a kérdésben, ám a megadott határidőig, múlt hét végéig nem sikerült megfelelő számú szignót összegyűjteniük.

– Szenvedélyes viták után a többség egyetértett: helyi egyeztetés után kísérletként a teraszt lehetne engedélyezni, azzal a feltétellel, hogy ott nem lesz éjszakai nyitvatartás, a bulinegyed nem terjeszkedik túl Belső-Erzsébetvároson – így szól a lapunknak nyilatkozó közös képviselő által kifogásolt mondat az Erzsébetváros Hírei Facebook-oldalon.

A megfogalmazás arra enged következtetni, hogy a 7. kerület baloldali vezetése nyitott rá, hogy teljesítse a  Szabad Teraszokat! mozgalom követelését annak ellenére, hogy nem gyűlt össze elég aláírás a helyi népszavazáshoz.

Az viszont távolról sem igaz, hogy valóban kompromisszum alakult volna ki az ügyben. A lakossági fórumon ugyanis többen jelezték, nem akarnak több teraszt Erzsébetvárosba. Szép számmal akadtak olyan felszólalások, amelyekben belső-erzsébetvárosi lakosok hosszan sorolták az életüket megnehezítő mindennapi jelenségeket. Többen úgy vélik, nem csak azzal van probléma, hogy nem tudnak aludni, sokszor már nem érzik magukat biztonságban a saját lakásukban sem. Kiripolszky Csongor, a Szabad Teraszokat! mozgalom kezdeményezője ugyan azzal érvelt, hogy egy kávézó vagy étterem miatt nem lepnék el részeg randalírozók Külső-Erzsébetvárost, de a fórum résztvevőinek jelentős része így is ellenezte a változást.

Hogy miért, az Juhász Dóra Szvetlana felszólalásából vált egyértelművé, aki azt mondta, nincs meg a bizalom a kerületvezetés iránt, mivel nem valósult meg Niedermüller Péter egyik legfontosabb ígérete, hogy éjféli záróra lesz a bulinegyedben.

– Ha Belső-Erzsébetvárossal kapcsolatban nem sikerült betartaniuk az ígéreteiket és felszámolni a városrészt élhetetlenné tevő állapotokat, akkor mi a garancia arra, hogy az ártalmatlan kávézók kedvéért módosított jogszabályon keresztül nem terjed tovább a bulinegyed a körúton túlra?

– magyarázta kételyeit lapunknak Juhász Dóra Szvetlana.

– Ez a jogszabály-változtatás egy trójai faló, amit ha beengedünk, Külső-Erzsébetváros is lakhatatlanná válik előbb-utóbb – magyarázta a közös képviselő.

Borítókép: Niedermüller Péter (Fotó: Mirkó István)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.