Közélet

Alaszkára is szemet vetett Oroszország

Sokan legyinthetnek, hogy ez csak duma, de a Duma elnöke nagyon is komolyan gondolja a fenyegetést.

Furcsa kijelentést fogalmazott meg Vjacseszlav Volodin az orosz parlament alsóházának, a Duma elnöke. A Moscow Times című lap jelentése szerint Volodin nyíltan megfenyegette az Egyesült Államokat azzal, hogy véleménye szerint Oroszországnak vissza kellene szereznie Alaszkát, az ukrajnai invázió miatt elkobzott orosz vagyonokért cserébe. 

Amerikának van egy része, Alaszka. Szóval legyen az a szemük előtt, hogy amikor megpróbálnak valamit elvenni tőlünk, akkor emlékezzenek rá, hogy van, amit mi is visszavehetnénk tőlük

– mondta a parlamentben Volodin, aki ezzel arra utalt, hogy az északi államot 1867-ben vásárolta meg az Egyesült Államok, majd végül 1959-ben vált az ország teljes jogú államává.

Russia Parliament Closing Spring Session, 8230859 06.07.2022 Russian State Duma Speaker Vyacheslav Volodin speaks during the closing plenary meeting of the spring session of the State Duma, the lower house of parliament, in Moscow, Russia. Ramil Sitdikov / Sputnik (Photo by Ramil Sitdikov / Sputnik / Sputnik via AFP)
Fotó: Ramil Sitdikov / AFP

Korábban egyébként Volodin helyettese, Pjotr Tolsztoj már megpróbált népszavazást összehozni Alaszkában azzal kapcsolatban, hogy a terület újra csatlakozzon Oroszországhoz, de abból nem lett semmi. Volodin most erre úgy reagált, hogy az oroszoknak nem kell belefolyniuk az amerikai ügyekbe. Kijelentését nagy nevetés kísérte. 

Volodin korábban már beszélt arról, hogy elkobozhatnák a külföldi, ellenséges országok vagyonát, mint ahogy az amerikaiak tették ezt orosz üzletemberekkel és politikusokkal. 

Nem ez egyébként az egyetlen orosz fenyegetés, Dmitrij Medvegyev korábbi orosz elnök is arról írt közösségi oldalán, hogy nukleáris háborút robbanthat ki, ha Oroszországot háborús bűnökért elítélik a Nemzetközi Törvényszéken.

 

Oroszország USA Alaszka duma fenyegetés
Kapcsolódó cikkek