Mintha megtagadták volna az állampolgárságot

A kettős állampolgárság megtagadásával egyenértékűnek érezte Csíkcsicsó polgármestere azt, hogy egy angol nyelvű meghívót kapott Horváth Csabától. A XIV. kerület szocialista vezetőjét írásban és telefonon is kerestük az üggyel kapcsolatban, de napok óta nem kaptunk választ.

Munkatársunktól
2022. 10. 06. 5:55
PÉTER LUKÁCS
PÉTER LUKÁCS Fotó: FARKAS SZABOLCS Forrás: FARKAS SZABOLCS
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Úgy éreztem magam, amikor a levelet elolvastam, mint amikor megtagadták tőlünk a kettős állampolgárságot 2004. december 5-én

– jelentette ki lapunknak Péter Lukács, a székelyföldi Csíkcsicsó polgármestere arra az angol nyelvű meghívóra reagálva, amit Horváth Csaba küldött az erdélyi településnek. Péter Lukács elmondta: először meglepődtek, mert azt gondolták, hogy rossz helyre küldték a levelet, mivel azonban később sem érkezett helyesbítés vagy bocsánatkérés, beletörődtek. Úgy fogalmazott: a székely emberek nem sértődékenyek, mert megedzette őket az élet, de úgy gondolja, hogy a határon túliakat úgy kellene felkarolnia a mindenkori vezetésnek, ahogy azt a mostani kormány teszi. Szerinte mindez azért fontos, hogy lélekben is érezzék, a magyar nemzet részei – hangsúlyozta.

Jobban megérint bennünket, ha nem magyarul szólítanak meg a nemzettársaink, mert nem jelent problémát, hogy lefordítsunk egy angol nyelvű levelet, de mi is mindig figyelünk arra, hogy a testvértelepüléseinkkel a saját nyelvükön kommunikáljunk

 – emelte ki Csíkcsicsó polgármestere.

Budapest XIV. kerülete és az erdélyi Csíkcsicsó egyébként tizenkét évvel ezelőtt írta alá a testvértelepülési megállapodást. Zuglót akkor még Papcsák Ferenc fideszes polgármester képviselte. Arra a kérdésre, hogy jelenleg élő-e a testvértelepülési kapcsolat, Péter Lukács kifejtette: Karácsony Gergely zuglói polgármestersége alatt is inkább a kormánypárti frakció ápolta ezt a kapcsolatot, majd a világjárvány alatt minden kommunikáció megszűnt.

Horváth Csaba azóta sem kereste őket, még egymás telefonszámát sem tudják.

Ahogy arról a Magyar Nemzet is beszámolt, a Zugló születésnapi ünnepségére küldött, angol nyelvű meghívó szövegét még kedden hozta nyilvánosságra Borbély Ádám, Zugló fideszes választókerületi elnöke, aki szerint ez legalább annyira nevetséges, mint amennyire felháborító. „Most vagy az van, hogy Karácsony Gergely távozása után az angol lett a hivatalos nyelv az önkormányzatnál, vagy a baloldal még mindig nem érti, hogy Székelyföldön magyarok élnek” – írta Facebook-bejegyzésében Borbély Ádám. Kiemelte, hogy a XIV. kerület másik erdélyi testvértelepülése, a Brassó megyei Alsórákos nem kapott meghívót Zugló születésnapjára. Hozzátette: tavaly ugyan küldtek meghívót Alsórákosnak, de az is angol nyelvű volt.

Az önkormányzati képviselő a bejegyzésében arra is utalt, hogy a szervezés sem volt megfelelő, mivel a Stefánia-palota négyszáz fős színháztermében megtartott ünnepségen idén csak mintegy nyolcvanan voltak jelen, ami „több mint méltatlan volt az alkalomhoz és a kitüntetettek életművéhez”. Beszámolt arról is, hogy „a momentumos alpolgármester igénytelenül, farmerban, tornacipőben adta át a díjakat, a két és fél órás műsorra pedig a lengyel delegációt – élén Racziborz polgármesterével – tolmácsgép nélkül ültették be”.

Borbély Ádám szerint az ünnepség megszervezéséért a DK-s Arató Gergely felesége, Kinisch Andrea a felelős, aki egyébként Zugló testvértelepülési tanácsnoka. Mindezért pedig bruttó 540 ezer forintos tiszteletdíjat kap.

Úgy fogalmazott: ilyen hibákkal égeti Zuglót és a zuglóiakat a baloldali kerületvezetés, csak hogy ne a Fidesz győzzön. Zugló azonban igenis többet érdemel. A szocialista Hor­váth Csaba vezette zuglói önkormányzatot írásban és telefonon is kerestük az üggyel kapcsolatban, de választ napok óta nem kaptunk.

Borítókép: Péter Lukács (Fotó: Farkas Szabolcs)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.