Közélet

Csapdába kerültek a háború elől menekülő oroszok

Oroszok százezrei menekültek el az otthonukból a háború kirobbanását követő hetekben. Sokan az Európai Unió felé vették az irányt, azonban az EU láthatóan nem kíván menedékjogot biztosítani nekik. Vannak, akik már 10 hónapja várják a kérelmük elbírálását, és minden nap attól rettegnek, hogy az elutasító válasszal együtt visszaviszik őket Oroszországba, ahol a börtön vagy a sorozás vár rájuk.

Csapdába estek azok az oroszok, akik a háború elől menekülve az Európai Unióban kerestek menedéket. Vannak, akik már 10 hónapja várják, hogy elbírálják az EU-ban a kérelmüket, de egyre reménytelenebbnek látják a helyzetet. Az orosz állampolgárok által benyújtott menedékkérelmek száma megháromszorozódott a háború kitörése óta – erről a Moscow Times írt. A legtöbben olyan háborúellenesek, akik a sorozás elől távoztak a hazájukból.

Egy háború ellen tüntető férfi felgyújtja az orosz útlevelét egy demonstráció közben.
Fotó: AFP

Fogalmam sincs kapok-e menedékjogot. Illegálisan érkeztem Litvániába Fehéroroszországból, de ennek már 10 hónapja 

– nyilatkozta a Moscow Timesnak egy 21 éves menekült. Hozzátette: nyolc olyan ismerőséről tud, aki szintén az unióba menekült az invázió kezdete utáni hetekben, de egyelőre senkiről nem tud, aki megkapta volna a menedékjogot. 

Három ország gazdaságát is pörgetik az orosz menekültek

Súlyos csapást mér az ukrajnai háború sok ország gazdaságára, Grúzia, Örményország és Törökország azonban nyer a menekülő oroszoknak és a magukkal vitt vagyonnak köszönhetően.

Az orosz menekültek attól tartanak, hogy az EU szándékosan húzza az időt a döntéssel. Sokan úgy látják, hogy az európai bürokratikus rendszer azt várja, hogy a háború véget érjen, és csak az után küldik ki mindenkinek az elutasító határozatot. A legtöbben úgy érzik, hogy Európa nem látja őket szívesen, és 

félnek attól, hogy ha a konfliktus nem ér véget hamarosan, akkor az EU visszaküldi őket Oroszországba, ahol a háborúellenes nézeteik miatt börtön vagy katonai szolgálat vár rájuk.

A Moscow Times azt írja, hogy a háború első nyolc hónapjában 8820 orosz polgároktól származó menedékkérelmet regisztráltak az EU-ban. Ez a szám 2021-ben 3050 volt.

Az egyes uniós tagállamok saját hatáskörben dönthetnek a menekültstátusz kiadásáról, ebben a balti országok, Finnország és Csehország a legszigorúbb. Ezekbe az álamokba turistavízummal sem léphetnek be az oroszok.

Litvánia ad menedéket azoknak, akik menekülnek a felelősség elől. Az orosz népnek otthon kell maradnia, hogy leváltsa Putyin endszerét 

– közölte egy Twitter-posztban Gabrielius Landsbergis litván külügyminiszter szeptemberben.

Fontos hozzátenni, hogy az Európai Unióban a menedékkérelmek elbírálása mindig is hosszadalmas procedúra volt. Nemzetiségtől függetlenül gyakran előfordult, hogy egy évet, vagy annál is többet kellett várni a határozatra.

 

Európai Unió menekültek oroszok
Kapcsolódó cikkek