Hamarosan élesben is teszteli a brit kormány azt a teljes lakosságra kiterjedő riasztási rendszert, amin keresztül az ország összes lakóját azonnal képesek lesznek értesíteni egy közelgő vagy már folyamatban lévő vészhelyzetről.

Kassel,hessen,Deutschland,-,January,31,2021:,Whatsapp,Messenger,Application,Icon,On
Fotó: Shutterstock

Egy ehhez nagyon hasonló rendszer az Egyesült Államokban egy ideje már működik, így jó példával képes szolgálni az angol hatóságok számára. A riasztórendszert minden telefonnal rendelkező egyén eszközén tesztelni fogják április 23-án, megbizonyosodva a helyes működésről. 

A riasztás tudomásul vételéig semmilyen funkciót nem lehet majd használni az eszközön, mely szirénázni és rezegni is fog közben.

A riasztások csak és kizárólag életveszélyt jelentő fenyegetések idején érkeznek majd a lakosság telefonjaira, mint például áradások vagy erdőtüzek.

Az új vészhelyzeti riasztórendszerrel nagyban erősítjük nemzeti ellenálló képességünket a fenyegetések széles körével szemben

– kommentálta a szisztémát egy brit politikus. 

A rendszertől a lakosság biztonságának jelentős javulását várják a brit hatóságok. Az értesítésekről a jövőben természetesen le is lehet majd iratkozni, de a kormányzat képviselő őszinte reményüket fejezték ki a felé, hogy a lakosság minél nagyobb hányada használni fogja a funkciót.

Hangsúlyozták: csak a kormány és a segélyszolgálatok tudnak majd riasztásokat küldeni, melyek hatóköre az adott veszély környékére lesz szabva.

Kiemelték: a riasztások ingyenesek, egyirányú kommunikációt tesznek csak lehetővé, tehát nem furakodnak be a lakosság magánéletébe, emellett teljesen biztonságosak is.